Kúra helyett életmódváltás

Itt a jó idő, többen most kapnak észbe, hogy sebtiben le kéne adni (jó) pár kilót. Ezzel kapcsolatban rossz hírünk van: a villámgyors fogyást ígérő kúrák mit sem érnek hosszú távon. A normál testsúly eléréséhez, majd megtartásához ugyanis életmódváltásra van szükség.

Az időszakosan tartott fogyókúra több szempontból sem szerencsés. Ha valaki túl is lép a kezdeti nehézségeken, és végigküszködi a 4-6-8 hetes diétát, eléri a kívánt testsúlyt, majd utána ugyanúgy eszik tovább, mint korábban, akkor, ha lassan is, de biztosan visszatérnek a nehezen leadott kilók.


– A kulcs a definíciókban rejlik, ugyanis a sikeres fogyás eszköze nem egy kúra, hanem hosszú távú életmódváltás. Mégpedig olyan életmódváltás, amely nem a megvonásokról, tiltásokról, egyoldalú táplálkozásról, folyamatos éhségérzetről szól, hanem a fokozatosan átalakított, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásról, egyebekben pedig a rendszeres testmozgásról – hangsúlyozza Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
A szakember hozzáteszi: – A testsúlycsökkentő étrend úgy néz ki, mint az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás, azzal a plusszal, hogy az energiabevitelt összehangoljuk az energiaszükséglettel, majd kissé csökkentjük, ezáltal energiadeficit alakul ki. Ezzel arra késztetjük a szervezetet, hogy a hiányzó energiát a felhalmozódott zsírraktárak lebontásával pótolja.
Ami még nélkülözhetetlen a tartós fogyáshoz, az a türelem. Senki ne gondolja, hogy a hosszú évek „fáradságos” munkájával felszedett súlyfeleslegtől pár hét alatt meg tud szabadulni!