Külvárosi derbi

Kerületi futballderbivel kezdődött a Budapest-bajnokság I. osztálya. A Fortuna jóvoltából ugyanis a nyitófordulóban a Testvériség SE a szomszédvár REAC-ot fogadta. Ilyen rangadóra csak azóta kerülhet sor – harmadik éve –, amióta a REAC is a BLASZ I.-ben vitézkedik. Az azóta lejátszott valamennyi mérkőzést a rákospalotaiak nyerték az újpalotaiak ellen. Ők voltak a mostani derbinek is az esélyesei, ám ezúttal másképpen alakultak az események.
Jó idő, telt ház és jó hangulat fogadta a csapatokat augusztus 22-én a Bátony utcai sporttelepen. Az augusztusi hosszú hétvégén lejátszott mérkőzésre csak úgy özönlött a közönség, és a szurkolók kezdésre teljesen megtöltötték a lelátót. Utoljára akkor látott ennyi nézőt az öreg sporttelep, amikor a Tesi a Videotont fogadta a Magyar-kupában.
Ennek ellenére helyet kell adnunk annak a szurkolói véleménynek is, hogy egy ilyen találkozót sokkal jobban be kellene harangozni, mert akkor még többen látogatnának ki a mérkőzésre. Panaszra persze így sem volt ok, mert reklám nélkül is legalább négyszázan ültek a lelátón, és aki kint volt, az a csapatoknak köszönhetően jól is szórakozott. Főleg a második fél­időben, mert az elsőre a nagy meleg, illetve a hosszú – több hónapos – kihagyás rányomta a bélyegét.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Az álmos játék pedig inkább a Tesinek kedvezett, akik egy volt reacos játékos, Somogyi Bálint jóvoltából egy szép egyéni akcióból és egy jól eltalált lövésből az első félidőben meg is szerezték a vezetést. Innentől kezdve a REAC-nak mást kellett játszania. Ennek megfelelően nagyobb sebességre is kapcsoltak a rákospalotaiak, akiknek már az első félidőben megvolt az esélyük az egyenlítésre. Ez azonban csak a második félidő elején jött össze, amikor Lőrincz Dániel értékesítette a helyzetét. Akkor mindenki úgy gondolta, hogy a REAC a hátralevő 40 percben bedarálja az ellenfelét, és a meccs összképét nézve ez így is volt.
Dinka Balázs együttese ugyanis egymás után vezette a támadásait, sorra alakította ki a helyzeteit, amelyeket viszont rendre ki is hagytak a játékosok. A második félidőben majdnem felborult a pálya, annyira nyomott a REAC, ám a Tesinek sikerült kibekkelnie a meccset, ennek pedig 1–1-es döntetlen és az ezzel járó egy pont lett a jutalma. Ha röviden kellene összefoglalni a találkozót, a REAC elveszített két pontot, a Tesi pedig kiküzdött magának egyet. Így pedig „igazságos” döntetlen született a XV. kerületi derbin.