Kulturális sokszínűség a romanapon

Már 21. éve hagyomány, hogy június első péntekén romanapot tartanak az EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthonban, ahol roma származású gyerekek és fiatal lányok is élnek. A rendezvényre rendszeresen vendégeket is hívnak a kerület intézményeiből, a gyermekvédelmi szakmából, illetve más gyermekotthonokból.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az intézetben dolgozó szakemberek célja olyan nap szervezése volt, ahol a magukat roma származásúnak tartó fiatalok megmutathatják a cigányságukból azt, amire a leginkább büszkék lehetnek, a meséiket, a táncaikat és a kulturális gyökereiket. Az idei programot is az intézet leányainak táncot oktató és a kerületben élő cigány házaspár, Balogh Zsolt és felesége Zita nyitotta meg, táncukhoz pedig csatlakoztak a fiaik, Noé és Dominik, illetve az intézmény növendékei is.

A megnyitót követően vásári forgatag, kézműves termékek árusítása és játékos vetélkedők következtek. A délutáni program legizgalmasabb része a Granasztói Szilvia művésztanár által alapított Tehetség Díjért való vetélkedő volt. Az idei program részeként az intézmény legendás vezetője, Aczél Anna beszélgetett a Balogh-családdal a cigány kultúráról, a tehetséggondozásról és a romák társadalomba való integrációjáról.