Köszönet a dolgos évekért!

Nem búcsúztatták, csak megköszönték az eddigi munkáját a nyugdíjba vonuló Kelemen Árpádnak. Az Újpalotai Szabadidő Központ vezetője 38 év után intett búcsút a kerületnek.

Kelemen Árpád/Fotó: XV Média, Vargosz

Kelemen Árpád/Fotó: XV Média, Vargosz

– Nem búcsúzom, csak átadom a helyemet a fiatalabbaknak. Az újpalotai tevékenységem majdnem egyidős a házzal, amelyet 1977-ben alapítottak. Egy évvel később az akkori vezető, Péterfi Ferenc barátom hívására jöttem ide. Csaknem harminc éve, 1987-ben lettem a ház vezetője, tehát igencsak megérett az idő a váltásra. A stafétabotot átvevő Majoros Ágnest kiváló szakembernek tartom, akit, ha igényli, segíteni fogok – mondta Kelemen Árpád.
A távozó igazgató azt mondta a kollégáinak: arra törekedjenek, hogy az Újpalotai Szabadidő Központon (USZIK) belül mindig jó szellemű, összetartó közösség dolgozzon, mert csak így lehetnek hatékonyak.
– Az újpalotai pártházban eredetileg csak albérlők voltunk, aztán a rendszerváltáskor kapta kezelésbe intézményünk az épületet. De mindig alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez. A szűkös hely miatt sosem tudtunk olyan erős közösséget kiépíteni, mint tették azt a Csokiban vagy a Pestújhelyi Közösségi Házban. Újabb újpalotai művelődési házra többször is készült terv, ám ezek nem valósultak meg. Most is van egy aktuális terv, tehát ismét bizakodhatunk! – véli a szakember.
Egy közösségi háznak többnek kell lennie annál, hogy csak kultúrát közvetítsen. Az USZIK is így volt ezzel. A munkatársai a ’80-as években részt vettek az Újpalotaiak Baráti Körének, majd az ezredfordulót követően a Nyírpalota Társaság létrehozásában, ezzel a helyi közéletnek is aktív szereplőivé váltak. Hogy mennyire fontos volt mindez, azt a Fő tér is bizonyítja. Ha akkoriban nem kardoskodnak a szökőkút mellett, akkor ma ezt nem láthatnánk.
Kelemen Árpád egyik nagy büszkesége, az Újpalotai Nyári Játékok pedig már hat éve kínál igényes programokat a kultúra rajongóinak. A szakember a jövőben sem kíván elszakadni Újpalotától, hisz továbbra is folytatni szeretné a helytörténeti kutatásait, melynek összegzését akár könyv formájában is szívesen közreadná.