Koronavírus: pánik helyett kézmosás

Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, egyedi esetekről van szó, a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása – jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője.

Lakatos Tibor elmondta: három iráni állampolgár és egy brit férfi van a fertőzöttek között; előbbiek Budapesten, a Szent László kórházban, a negyedik fertőzött a debreceni Kenézy Gyula kórházban van. Ismertette: valamennyi környező országban megjelent a koronavírus, Ausztriában 43, Horvátországban 11, Romániában 6 fertőzött van, Csehországban 12, Szlovákiában és Lengyelországban 1-1 ember fertőződött meg.
Magyarországon további 39 ember van karantétban és 263 vizsgálatot végzett el a Nemzeti Népegészségügyi Központ – írja az MTI.

A koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, kerületünkben Dr. Buzna Andrea, a helyi egészségügyi intézmény főigazgatója adott tájékoztatást. Nyomatékosította:  a legfontosabb, hogy a lakosok betartsák azokat a szabályokat, amelyeket az influenza vírus esetén is használunk. A gyakori kézmosás és szellőztetés mellett, javasolta azon otthoni használati eszközök és tárgyak, bútorok, vagy például a kilincsek fertőtlenítését is. A tömegközlekedőknek cérnakesztyű viselését és kézfertőtlenítő használatát javasolja.

Arra kéri a lakosságot, hogy bárki, aki a megbetegedésre jellemző tüneteket (38 fok felé emelkedett láz, gyengeség, köhögés) észlel magán, telefonon keresse fel háziorvosát és semmiképp ne menjen be a rendelőbe. A betegeket egy kérdőív alapján kérdezi ki a háziorvos, aki gyanú esetén intézkedik a további teendőkről. A főigazgató tájékoztatójában elhangzott, hogy abban a stádiumban van a koronavírus hazánkban, hogy jelenleg ezek a megelőző intézkedések elegendőek és több teendőre nincs szükség.

Az aktuális helyzetről minden pénteken videóban is tájékoztatjuk olvasóinkat, melyet a legfrissebb híreink közt találnak.