Koronavírus: karanténba kerülnek a hazaérkezők

Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhan várost, azonban amint Budapestre érkeznek karanténba zárják őket – adta hírül az MTI.

A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokattájékoztatott az országos tisztifőorvos február 2-án.

Müller Cecília elmondta: katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.

A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják – mondta az országos tisztifőorvos.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben védőruhában, maszkban, szemüvegben látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra jelezte.

Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

(Forrás: mti)

Fotó: Illusztráció

Fotó: Illusztráció