Költségvetés módosító javaslat: metrókapcsolat és Liva Malom

A polgármesteri hivatalban június 26-án közös sajtótájékoztatót tartott a Lehet Más a Politika országos és kerületi szervezete. Az eseményen a párt országos szervezetét Csárdi Antal országgyűlési képviselő, a kerületit pedig az önkormányzati testület tagja, Szilvágyi László képviselte.

– Az országgyűlés július 3-án fogadja el Magyarország 2021. évi költségvetését – mondta Csárdi Antal. – A tervezet számai pedig bizonyítják, hogy a költségvetés legnagyobb vesztesei a vállalkozások és az önkormányok lesznek. A járvány okozta gazdasági nehézségek és a kormány tervezett megszorító intézkedései következtében fontos beruházások, fejlesztések maradhatnak el. A Lehet Más a Politika számára nagyon fontosak a beruházások, főleg a zöld mezős beruházások, így a költségvetési tervezethez 123 módosító javaslatot nyújtottunk be. A 123-ból 44 önkormányzati fejlesztéseket támogatna, melyből kettő a kerületet érinti.

video

– A Fidesz szerint nincsenek elvonások, és az önkormányzatok több pénzből gazdálkodhatnak, mint eddig – folytatta Szilvágyi László. – A valóság azonban az, hogy a gépjárműadóval együtt 230 millió forintot vonnak el az önkormányzattól, a szolidaritási hozzájárulást pedig a négyszeresére emelik, amellyel évi újabb egymilliárdot vonnak majd el. A IV-XV. kerületi alapszervezetünk úgy véli, ha már négy év alatt közel 4,5 milliárd forinttal kurtítják meg az önkormányzatokat, a kormány kompenzálhatna is. Például azzal, hogy megépítik a metrókapcsolatot a kerület és a belváros között. Ezt már régóta ígérték. A másik módosító pedig a Nevesincs-tó és a Liva Malom ökoturisztikai fejlesztése lenne, melyhez szintén benyújtottuk a támogatási kérelmünket – mondta a képviselő.

Csárdi Antal hozzátette, a pandémia okozta gazdasági válságból az önkormányzatokon keresztül vezet az út. Az önkormányzatoknak ugyanis kihagyhatatlanul fontos generáló szerepe van gazdasági területen, éppen ezért úgy vélik, sem Magyarországnak, sem az itt lakóknak nem érdeke az önkormányzatok nehéz helyzetbe hozása.

A 2021-es állami költségvetés vitáról az alábbi linkekre kattintva, előző cikkeinkben is olvashat:

https://xvmedia.hu/oriasi-bevetelkiesessel-szamol-az-onkormanyzat/

https://xvmedia.hu/xv-keruleti-fidesz-egyeztetest-javasol/