Kitört az influenzajárvány

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma január negyedik hetében – írta szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Január 20. és 26. között 17 464-en, az előző hetinél 41,2 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így a lakosságszámra vetített ráta 0,1786 százalék, ami magasabb, mint a járványküszöb (0,1435 százalék). Minden közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Az arány többek között Pest megyében és Budapesten volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket nyolc területen – például a fővárosban diagnosztizáltak.

A betegek több mint 33 százaléka 14 év alatti gyermek, több mint 36 százalék pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek több mint 23 százaléka, míg több mint 7 százalék a 60 éven felüliek közül került ki. A negyedik héten ötvennyolc influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Többségében az influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét mutatták ki.

Az országban Budapesten is teljes, illetve részleges látogatási tilalmat rendeltek el. A teljes lista megtekinthető a https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/latogatas_2020 oldalon.