Kifizetődő nyelvtudás

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban idén fog érettségizni az első középiskolás évfolyam. A végzős diákoknak viszont már február közepéig be kell adniuk továbbtanulási igényüket. Így aktuálissá vált, hogy az újpalotai iskola igazgatónőjénél, Erdélyi Zsuzsannánál arról érdeklődjünk, mire lehet majd jó a kínai nyelvi érettségi, illetve a kínainyelv-ismeret.

Erdélyi Zsuzsanna/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Erdélyi Zsuzsanna/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Első évfolyamunkban 19 diák végez majd – mondta az igazgatónő –, akik közül heten kínai származásúak, egy diákunk vegyes házasságban született, a többi 11 viszont magyar. A diákok többsége már jelezte, hogy merre szeretné folytatni a tanulmányait, hárman kínai egyetemen képzelik el a következő éveiket. Ők ösztöndíjra fognak pályázni, reméljük, sikerrel. A pályázatoknak nem mellesleg feltétele volt, hogy a jelentkezők már tavaly előrehozott érettségi vizsgát tegyenek kínai nyelvből.
A kínai származású diákok közül van, aki nyelvtanárként, mások pedig gazdasági területen szeretnének érvényesülni. A legtöbb végzős diák tehát nem elégszik meg az érettségivel, hanem mindenképpen folytatni szeretné a tanulmányait.
– Ez az első évfolyamunk, így még mi sem rendelkezünk kellő tapasztalattal, ám azt látjuk, hogy a Kínában való továbbtanulás lehetősége egyre vonzóbb a diákok számára, illetve egyre többen felismerik a nyelvtudásból fakadó előnyöket is. A következő évfolyamainkban már lesznek, akik angol nyelvterületen kívánják folytatni a tanulmányaikat.
A Magyarországon (Újpalotán) letett kínai nyelvi érettségit sok területen – többek között az informatika, a jog, az egészség-, gazdaság-, sport-, bölcsészettudományok és a pedagógusképzés terén – is elfogadják, amely fontos motivációs tényező lehet a jövő gimnazistái számára is.