Kerületi a baobabfák földjéről

Kerületi kérdések sorozatunk előző részében Somogyi Miklós ajánlotta következő interjúalanynak Rivelis William Tahinasoát. Rivelis Madagaszkárról származik, de már 6 éve él a XV. kerületben. Beszélgettünk családról, munkáról, a magyar nyelvről és az elfogadásról-befogadásról egyaránt.

Rivelis a „makik szigetéről és a Baobabfák földjéről” származik, náluk így hívják Madagaszkárt. Az Afrika melletti szigeten egy szegénység ellen küzdő civil szervezetnél dolgozott, itt ismerkedett meg feleségével, Orsival, aki első kislányukat Magyarországon szerette volna világra hozni, így ideköltöztek. Időre volt szüksége, amíg megszokta Magyarországot, mivel nagyon sok mindenben különbözik szülőföldjétől. „Otthon nagyon nagy a szegénység, de gazdagok a rituáléink. Sokszor beszélünk a hitről, a táncról, az erdőről, tengerről, halálról, családról, zenéről, de nem ez a jellemző a mindennapokra. A gazdaság alacsony szintje megnyomorítja a mindennapokat is. Emellett büszke vagyok az oktatásunkra, hogy elismerjük az idegeneket és szeretjük a mulatságokat.”

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Rivelis jelenleg a budapesti Francia Iskolában oktatási asszisztens és már 12 éve capoeiraoktató. „A capoeira a kedvenc sportom, hobbim és küzdősportom. Minden benne van, amit szeretek, akrobatika, zene, éneklés, dobolás, de még a kultúra és a történelem tanulása is. Úgy is szokták mondani, hogy ez a barátság és közösséghez tartozás tevékenysége.” Bár beszél malgas nyelven, franciául, angolul és középszinten portugálul, magyarul még mindig tanul. Mivel nemzetközi környezetben dolgozik, munka közben nincs szüksége a magyarra, de azért folyamatosan fejleszti a tudását, mert szeret kommunikálni, és szerinte mindenkivel a saját nyelvén lehet a legjobban viccelődni.
Amit jól tud magyarul, azok az ennivalók nevei, nagy kedvence a magyar konyha. „Szeretem a gulyást szürkemarhából, de megyünk téli fesztiválokra sült kolbászt enni.” Beszélgetésünkkor felmerült, hogy milyen itt élni idegenként. Rivelis elmondta, hogy a magyar családjával kölcsönösen szeretik és elfogadják egymást, és mindig tömegközlekedéssel utazik mindenhová, ahol soha nem volt rossz tapasztalata senkivel, sőt még a hivatalos ügyek intézésekor is minden zökkenőmentes volt, ami számára nagyon fontos.
Jövőbeli terveiről annyit árult el, hogy itt tervezi az életét Budapesten, melyet gyönyörű városnak tart, de szeretne segíteni Madagaszkáron is, ahol a világ egyik legcsodálatosabb élővilága van, de közben nagyon szegény ország. „Európai lakosként mindent megteszek annak érdekében, hogy vigyázzak a környezetre, az ökoszisztémára itt, Budapesten is, emellett a gyermekeim jövőjével is foglalkozom. Apaként mindenre megpróbálom felkészíteni őket.”