Kérdezz, felelek maszkban és online

A tavaszi karanténállapotot követően Várhegyi Gábor már másodszor rendezte meg Újpalotai Kvíz néven ismert szellemi fejtörő játékát az Újpalotai Közösségi Házban. Az októberi eseményre éppen kétszer annyian érkeztek, mint ahányan szeptemberben a közösségi ház kistermében voltak. A kvízjáték ezúttal keddenként 18-20 óra között online formát ölt! 

– A vírus nekünk sem tett jót – mesélte a játékmester –, a megszokott csapat egy része elővigyázatosságból távol marad, ám azért akadnak néhányan, akik a járványügyi előírások maximális betartásával eljönnek, hogy játszhassanak.
– Szeretünk játszani – mondta Kalmár Tibor, aki feleségével rendszeres résztvevője az Újpalotai Kvíznek –, Gábor kiválóan állítja össze a kérdéseket, a válaszok ugyanis átlagos műveltséget és némi fantáziát igényelnek csak. A tavaszi online változat viszont kevésbé tetszett, mert ahelyett, hogy a játékra összpontosítottunk volna, állandóan az internettel és a lefagyott géppel bajlódtunk. Ezért egy idő után inkább kiszálltunk belőle, és már alig vártuk, hogy élőben találkozhassunk a játékmesterrel és a többiekkel.
Az Újpalotai Kvíz nagyjából hároméves múltra tekint vissza. A két ötletgazda Király-Nagy Éva és Várhegyi Gábor volt.
– A játék csak nevében újpalotai, a kvízkérdések ugyanis nem erről a városrészről, hanem általános témákról szólnak – mesélte Várhegyi Gábor. – Minden hónap egyik keddi estéjén várjuk a játszani vágyókat, akik akár egyénileg, akár csapatban is nevezhetnek. A tapasztalatunk az, hogy az utóbbi a népszerűbb. A kvíz nincs nagyon reklámozva, ami hiba, de így is van egy húszfős mag, amely rendszeresen képviselteti magát a rendezvényeinken.
A járvány márciusi kirobbanása nehéz helyzetbe hozta a szervezőket. Az Újpalotai Közösségi Házat ugyanis a többi művelődési intézménnyel együtt bezárták. Tavasszal megpróbálták a játékot online folytatni, heti rendszerességgel szerveztek fordulókat és havonta hirdettek győzteseket. Ez azonban csak félmegoldásnak bizonyult, a játékosok ugyanis elsősorban a közép- és idősebb korúak közül kerülnek ki, akiknek néha meggyűlik a baja az internettel. „Hol hordja a szöcske a fülét? Hány éves volt Newton, amikor felfedezte a gravitáció törvényét? Milyen pénzzel fizetnek Andorrában?” Az ilyen és ehhez hasonló kérdések azonban kortalanná teszik a játékosokat, akik hónapról hónapra gyermeki lelkesedéssel húzogatják az ikszeket az általuk helyesnek vélt válasz rubrikájába.
Várhegyi Gáborral beszélgetve egy másik téma is terítékre került.
– A másik játékunk, a Segítsd az iskoládat! már nagyobb múltra tekint vissza. Az első ilyet még 1992-ben szerveztük. A vírus azonban ezt a régi hagyományunkat is utolérte. Idén ősszel ugyanis nem tudjuk eredeti formájában megrendezni a programot, amit szintén át kellett helyeznünk az online térbe. Emiatt viszont változtatnunk is kellett, hisz a megszokott három fordulóból csak kettőt tudtunk megtartani. Sajnos, pont a gyerekek számára legnépszerűbb szabadulószobát kellett kihagynunk, ugyanis annak helyszíne az Újpalotai Szabadidő Központ és a Boldog Salkaházi Sára Katolikus Templom közösségi terme, ahova a szigorú járványügyi előírások miatt szervezett formában nem engedik be a diákokat. Ezért úgy terveztük, az idén jelentkezett négy iskola – a Kolozsvár, a Hartyán, a László Gyula és a Károly Róbert – diákjai két online fordulóban mérkőznek meg egymással. Ebből az elsőt már lebonyolítottuk, a döntő novemberben lesz. A résztvevők között az önkormányzat támogatásának köszönhetően helyezéstől függően 400 ezer forintot osztunk majd szét.