Karácsonyok az otthontól távol 

Adomány/Fotó: XV Média, Vargosz

Adomány/Fotó: XV Média, Vargosz

A szeretet és a család ünnepét nem mindenki töltheti az otthonában vagy a szerettei között. Éppen ezért a szociális szférában dolgozók ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanak azokra, akikkel kapcsolatban vannak. Két intézményvezetővel, Simon Bálinttal és Carlos Lattes Pavezzel beszélgettünk a karácsonyi időszakról, és arról, hogyan ünnepelnek, milyen szoká­saik vannak.

Simon Bálint/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Simon Bálint/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az újpesti lakótelep tízemeletes házai egy régebbi, kisebb épületet rejtenek a Hajnal utcában. Az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthona huszonnégy, 3 és 18 év közötti gyereket tud befogadni egy időben, de Simon Bálint intézményvezető elmondta, hogy krízishelyzetben egy gyermeket sem hagynak az utcán. Jelenleg hatan laknak náluk, de folyamatosan növekszik a létszám, mert a hideg beálltával egyre több család nem tudja fűteni otthonát, és azért, hogy elkerüljék a gyermekek családból történő kiemelését, kérik a gyermekeik elhelyezését az Átmeneti Otthonban.

A gyerekvédelmi intézkedés, a krí­zishelyzetben levők ellátása mellett a válságban levő gyerekek is jelentkezhetnek náluk. Mivel a kicsik és nagyobbak változó ideig laknak itt, folyamatosan cserélődnek a lakóik, így az ünnepeik is mások minden évben.

Carlos Lattes Pavez/Fotó: XV Média, Vargosz

Carlos Lattes Pavez/Fotó: XV Média, Vargosz

Hasonló tapasztalatokról számolt be Carlos Lattes Pavez, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) igazgatója, aki a munkatársaival együtt mindent megtesz, hogy az alapítványuk által üzemeltetett Családok Átmeneti Otthonaiban, a „kiléptető lakásokban” és a hajléktalan férfiaknak biztosított szálláson lakók is méltón ünnepeljék a karácsonyt. A Családok Átmeneti Otthonának elsődleges célja, hogy a gyerekeket szüleiktől anyagi okok miatt ne lehessen elválasztani, így szükség esetén ezekben az otthonokban együtt maradhatnak a családok. A kiléptető lakások pedig javarészt az újpalotai lakótelepen levő átlagos lakóingatlanok.

Az igazgató azt is elmondta, hogy minden ünnepet megtartanak, előfordul, hogy többször is. „Idén ötször jött a Mikulás, de a gyerekek nagyon örülnek mindennek, jó hangulat szokott lenni.” Mindkét intézmény sok ajándékot kap céges és magánadományozóiktól.

Az „Aranyhíd”-ban is többféle, személyre szabott ajándékot tudnak adni a gyerekeknek, a SZÉRA-ban az egyik támogatójuk személyenként 9000 forint értékben ajándékoz meg mindenkit. Itt konzultálnak a szülőkkel is, hogy melyik gyerek minek örülne, mire lenne szüksége. Mindenki egyedi ajándékot kap, az otthontalanok pedig tisztasági csomagot is szoktak adni.

A Gyermekek Átmeneti Otthonában minden évben valódi fenyőfát állítanak, kézműves foglakozásokon együtt készítik a díszeket, és együtt díszítik ezekkel a fát is. „Ünnepi menüt kapunk ilyenkor, van hozzá hagyományos édesség, mint a bejgli, de bőven jut gyümölcs és sütemény is. Ünnepkor jóval többet kell foglalkoznunk a gyerekekkel, hogy feldolgozhassák a traumát, hogy nem lehetnek otthon.” Simon Bálint szerint mindig csak egy kívánságuk van a gyermekeknek, hogy a családjukkal lehessenek. „Minél kisebb egy gyerek, annál nehezebb nekik. Egy négyéves sokkal nehezebben viseli az ittlétet, mint egy kamasz, így mindenkinek személyre szabottan segítünk.”

A Családok Átmeneti Otthonában és a hajléktalan férfiak esetében a „minek örülnének a legjobban?” kérdésre Carlos Lattes ezt válaszolta: „Akik itt vannak, egyetlen dolgot szeretnének, hogy emberként kezeljék őket. Mi segítünk nekik, hogy vissza tudjanak térni a társadalomba, tisztességes munkahelyen tudjanak dolgozni, ahol bejelentik őket, nem pedig csak kihasználják.” A SZÉRA-ban is állítanak karácsonyfát, együtt díszítik fel, és ünnepi menü is van. Az intézményi karácsonyon a műsor mellett szendviccsel, üdítővel és édességgel látják vendégül a lakókat, és az ünnep előtt bőséges élelmiszercsomagokat osztanak nekik, hogy ne hiányozzon semmi az ünnepi asztalokról, mert a családok a saját szobáikban, külön is ünnepelnek. „Régóta vannak adományozóink, emellett kapunk élelmiszereket a KFC-től, az Élelmiszerbank segítségével idén 2408 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtöttek önkéntesek az egyik kerületi nagyáruházban.”

Az „Aranyhídban” sok meghívást és ingyenjegyet kapnak a fenntartó újpesti önkormányzattól, de mivel szerződés szerint XV. kerületi gyerekeket is fogadnak térítésmentesen, a XV. kerületbe is sokszor hívják őket a rendezvényekre. A saját ünnepségeiken minden munkatársuk részt vesz, hiszen minden gyereknek van olyan nevelője, akihez jobban ragaszkodik. Mivel ez az intézmény átmenetileg biztosít ellátást, él a szülők felügyeletei joga. Simon Bálint intézményvezető szerint fontos, az hogy a szülő minőségi időt töltsön együtt a gyerekével, ezért például karácsonykor őket is meghívják. „Akár két hétig van nálunk egy gyerek, akár két évig, mindent megteszünk az összes munkatársammal együtt, hogy megpróbáljuk pótolni a hiányzó családi idillt, mely a legfontosabb a gyerekeknek.”