Jégkorongunk legújabb Pólusa

Engi Klárit nem nagyon kell bemutatnunk. Az egykori kiváló jégtáncos párjával, Tóth Attilával töltötte be azt az űrt, amely a 1980-as években a világhírű Regőczy – Sallay kettős után maradt. Kláriék három olimpián, 1984-ben, ’88-ban és ’92-ben képviselték a magyar színeket. Az utóbbi két ötkarikás játékon, a hetedik helyen végeztek. Emellett világ- és Európa-bajnoki negyedik hellyel is rendelkeznek. A Rákospalotán élő sportolónő öt éven keresztül a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sportigazgatója, majd nemzetközi igazgatója volt. Mostanában azonban egészen más területen jeleskedik.

Foró: XVMÉDIA, Nagy Botond

–  Lassan egy esztendeje már, hogy elindítottuk jégkorong-szakosztályunkat a Pólus Centerben – mesélte az egykori műkorcsolyázó. – Jelenleg RTK-Vasló néven működünk, és hetente egyszer tartunk hokispecifikus edzéseket, szombatonként 12.00-13.30 között, de specialitásunknak a korcsolyatechnika helyes megtanulását valljuk, így hetente 2 vagy 3 alkalommal biztosítunk jeget ennek elsajátítására. A csapatunk zöme U8 -as, de akad néhány U10-es gyerekünk is. Az elmúlt egy évben már részt vettünk néhány kisebb tornán, játszottunk egy-két barátságos mérkőzést is, az idei évben pedig már mi is házigazdák leszünk. Március 1-jén rendezzük az első négycsapatos tornánkat a Pólus jegén.

Hogy nem egy földtől elrugaszkodott ötlet műkorcsolyázóként jégkorongot oktatni, arról Engi Klári világosított fel bennünket.

– Olyan hoki nagyhatalmaknál, mint a kanadaiak, a csehek, a svédek vagy az oroszok, bevett szokás, hogy a kezdő hokisokkal műkorcsolyaedzők foglalkoznak. Ők ugyanis jobban meg tudják tanítani az alapokat.

Az Engi Korisuli immár negyedszázada működik a Pólusban. Gyakorlatilag egyidős a bevásárlóközponttal. Aki ide íratja be gyermekét, az az oktatóktól nemcsak korcsolyázó tudást, hanem hatalmas szeretetet és odafigyelést is kap.

– A hokiedzések ötletét több dolog inspirálta. Egyrészt az évek során sok olyan gyerekkel foglalkoztunk, aki láthatóan „jégre termett”, de nem akart műkorcsolyázó vagy versenykoris lenni. Másrészt immár tíz éve kollégám Haszonits-Kálmán Zita, aki még a történelmi első női jégkorong-válogatottnak volt a tagja, és, aki garanciát jelent arra, hogy a gyerekek szakszerű hokiképzésben részesüljenek.

Engi Klári azonban semmit sem bíz a véletlenre, így időközben maga is megszerezte a jégkorongedzői képesítést.

– Nekem sem idegen a jégkorong, hisz én még annak a Jégsport Szövetségnek vagyok a „gyermeke”, amely valamikor minden jeges sportágat magába tömörített, és amely egy igazi családként működött. Mi, jégtáncosok például gyakran felléptünk a jégkorong-mérkőzések szünetében, és a két sportág nagyon is jól megfért egymással.

Az RTK-Vasló természetesen egyelőre nem szőhet komolyabb álmokat. Csarnok hiányában ugyanis csak alapképzésben tudja részesíteni a gyerekeket. A legtehetségesebbeket pedig majd nagyobb klubok felé irányítják. Bedolgozó egyesületként azonban az alapok megtanításában nagyon is komoly szerepet tölthet be, és egy kis egyesület esetében már ez is nagy szó.