Játszva tanul a gyerek

A jó ötletek felbecsülhetetlen értékűek, még akkor is, ha nem mindig könnyű őket megvalósítani. Például az újpalotai Vigh Emese kezdeményezése is nagyon jó ötletnek tűnik, ám a megvalósítás kezdetekor már nem várt akadályokba ütközött.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A családunkban annak ellenére dívik társasozni, hogy a fiam már 22 éves – mesélte. – Megpróbálunk minden alkalmat kihasználni, hogy játszhassunk, mert ez nemcsak örömöt okoz, hanem a kreativitásunkat és a családi kohéziónkat is fejleszti, erősíti.
Vigh Emesének a társasozás népszerűsítésére irányuló ötletét az motiválta, hogy megtapasztalta, hogy a családtagokkal és másokkal is jókat lehet játszani.
– Szeretünk kimozdulni otthonról, keressük az alkalmakat, például rendszeres résztvevői vagyunk a Társasjátékok Ünnepének is, melyet mindig november végén rendeznek a Lurdy Házban – mondta Vigh Emese. – Ott tapasztaltam meg, hogy milyen jó hatással van a közös játék az emberekre.
A pedagógus végzettséggel rendelkező anyuka civilben egy irodát vezet. Ahol persze már kipróbálta, és úgy tűnik, meg is honosította a közös társasozást. Először inkább a gyerekes kollégái voltak a partnerei, de már második alkalommal megduplázódott a résztvevők száma, akik között jó pár gyerektelen kolléga is akadt.
– Szerettem volna az iskolákba is visszacsempészni a játék örömét, ezért levelet írtam több kerületi és újpesti iskolának, ám választ egyiküktől sem kaptam – mondta az anyuka.
Nem úgy a lakhelyéhez közeli László Gyula Gimnázium és Általános Iskolától, melynek igazgatónője, Bäckné Kremm Andrea örömmel támogat minden szülői kezdeményezést.
– Az igazgatónővel úgy egyeztünk meg, hogy hetente egyszer, keddenként délután 5 és 6 óra között működtetnénk a Társasjátékokat Szeretők Klubját, melybe minden gyereket és szülőt szívesen várunk – vázolta Vigh Emese.
A klub kezdeményezője szerint a gyerekek szeretnek játszani, de ma már nincs erre lehetőségük. A számítógépek, mobiltelefonok is elvonják a figyelmüket a kreatív játékoktól. Pedig a társasjátékok révén az alkalmazkodás szabályait, a kommunikációs készséget, a stratégiai gondolkodást, a kudarcok elviselését, ezáltal pedig a gyerekek személyiségét is hatékonyan lehet fejleszteni.
– Ma már nagyon színes a társasok palettája, rengeteg jó, izgalmas és érdekes játékot találni, amit érdemes társaságban kipróbálni. Bízom benne, hogy partnerekre találok a pedagógusokban, a szülőkben és a gyerekekben, így a kerületben ismét sikerül majd a társasjátékok iránti érdeklődést felkelteni – mondta Vigh Emese.