Ismét drágul a kötelező

A november 2-án napvilágot látott, 2020. január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgbf) tarifákból kiderül, hogy ismét, ezúttal mintegy 15 százalékos drágulással kell kalkulálniuk az autótulajdonosoknak.

A kgbf díja évek óta emelkedik, a mai átlagos éves tarifa 51 ezer 125 forint. Ez az összeg a 2017. évihez képest lényeges drágulásnak volna tekinthető, de tudni kell, hogy a biztosítók 2019 januárjától beépítették a díjaikba a baleseti adó összegét. Ha ez utóbbi tételt nem számítjuk, akkor 8-9 százalékos emelkedéssel kellett számolniuk az elmúlt években az autótulajdonosoknak.
Jövő januártól azonban még ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal nőnek a díjak. Ennek oka, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege. Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be, derült ki Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatójának az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.
Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke arról tájékoztatott, hogy a szerződés felmondására legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje pedig december 31-e.
Hozzátette: az előző évek tapasztalatai alapján az év végi váltásban érintettek mintegy 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, így a jelenlegi kampányban kevéssel 100 ezer felett alakulhat a lecserélt szerződések száma.