Igyunk több tejet!

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tejről közismert, hogy a legjobb kalcium- és az egyik teljes értékű fehérjeforrásunk, éppen ezért javasolt a rendszeres fogyasztása. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy állati vagy növényi eredetűt választunk.

Egy deciliter tehéntej átlagosan 3,5 gramm tejfehérjét és 5 gramm szénhidrátot tartalmaz tejcukor formájában. Zsírtartalma a mi választásunktól is függ, 0,1-től egészen 3,6 grammig terjedhet decinként.
– A növényi tejként emlegetett italok, melyekből igen széles skálán válogathatunk, készülhetnek rizsből, szójából, mandulából, kesudióból, kókuszból, mogyoróból, zabból vagy akár ezek különböző arányú keverékeiből is. Ennek megfelelően tápanyagtartalmuk is igen széles skálán mozog – tudtuk meg Szabó Krisztina dietetikustól.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a kalciummal dúsított változatok kalciumforrásként mégsem állják meg olyan jól a helyüket, mint a tej. Ennek pedig az az oka, hogy a kalcium felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin, a tejcukor és a tejsav pedig javítják a felszívódás hatékonyságát.
Ha valaki laktózérzékeny, a tej laktózmentes változatai javasoltak, ha pedig tejfehérje-allergiás, kifejezetten tilos tehéntejet fogyasztania. Ebben az esetben maradnak a növényi italok, növényi joghurtalternatívák.
Tejfogyasztás tekintetében is törekedjünk a változatosságra! A tejtermékek számos változata közül válogathatunk, fogyaszthatunk savanyított termékeket (kefir, joghurt, túró), sajtokat.
A növényi italok, és egyéb növényi termékekkel pedig kísérletezzünk bátran, hiszen nagyszerűen alkalmazhatóak az étrendünk változatosabbá tételéhez, új ízeket ismerhetünk meg, ha főzéshez használjuk őket vagy csak a reggeli kávénkat fogyasztjuk velük.
Amire mindkét csoport fogyasztása esetén érdemes odafigyelni, az a hozzáadott cukortartalom. Kerüljük a cukrozott tejdesszertek, kakaók, cukrozott gyümölcsjoghurtok gyakori fogyasztását. A növényi italoknál is érdemes böngészni az összetevőlistát, hiszen míg például a rizstejnek természeténél fogva édesebb az íze, sok más termék hozzáadott cukrot tartalmaz, ezért válasszuk a natúr változatokat.