Humán szakos stratéga

Gyurkovics Miklós önkormányzati képviselő, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola magyar–történelem szakos pedagógusa nemrégiben nagy bravúrt hajtott végre. Harminc év után ismét versenyt nyert.

Gyurkovics Miklós/Fotó: XV Média, Vargosz

Gyurkovics Miklós/Fotó: XV Média, Vargosz

– Pesterzsébeten, az ART-PUB Étteremben rendeztek nyílt sakkversenyt – mesélte Gyurkovics Miklós –, ahol a megszerezhető 7 pontból 6,5-t gyűjtöttem. Csak az utolsó partim lett döntetlen. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményem ezen a versenyen megközelítette a 2500 Élő-pontot.
Gyurkovics Miklós jelenleg a Vasas SC OB I/B-ben szereplő felnőttsakkcsapatának 8-9. táblás játékosa. Annak a csapatnak a tagja, ahol az első táblán Portisch Lajost, a másodikon pedig Benkő Pált regisztrálták.
– A sakkozást még a nagyapám szerettette meg velem. A Telefongyár csapatában kezdtem versenyezni. Itt lettem korosztályos válogatott és mesterjelölt sakkozó – vázolta a családi indíttatást a képviselő.
A palotai pedagógus mind a mai napig büszke egy 25 évvel ezelőtti eredményére. Az akkor már világranglista-vezető, sakkolimpiai bajnok Polgár Judit ellen egy versenyen döntetlent játszott.
– Negyvenöt éve versenyzek, a két évvel ezelőtti centenáriumi ünnepségen a Vasas örökös tagjává választottak. Sajnos, tanári munkám miatt csak kevés egyéni versenyen volt lehetőségem elindulni, ezért sem lehettek nagy eredményeim – mondja a képviselő.
Hogyan vonható be a sakkozás a magyar és a történelem tanításába? A logikai és stratégiai oldal mindenképpen, és fontos kultúrtörténeti eseményként is tanítható a diákoknak. A tanulók néhanapján a pedagógusuk legyőzésére is vállalkozhatnak. A legutóbbi Dózsa-napon 22-en próbálták meg, de egyelőre a bravúr még egyiküknek sem ­sikerült.