Házhoz jöttek a múzeumok

A Kossuth Lajos Általános Iskola felsősei május 15-én délelőtt különleges módon tanulhattak: négy múzeum látogatott hozzájuk a Mozaik Múzeumtúra keretében.

Bikfalvi Borbála köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a diákok egy része Balatoni József, Jocó bácsi történelemtanár vezetésével vetélkedőn vett részt, a többi osztály pedig körbejárta a kitelepült múzeumokat, majd cseréltek. Az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely varázsdobozokat mutatott a gyerekeknek, a korabeli Orion 501 televízió és Orion rádió alkatrészeit pedig tableteken fedezhették fel.

A Zsidó Kiválóságok Háza Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának életét dolgozta fel szintén tabletek segítségével, viszont a pákozdi Katonai Emlékpark múzeumpedagógusa fapuskákkal gyakorlatoztatta a tanulókat úgy, ahogy azt 1848-ban is tették a katonák. A Leskowsky Hangszergyűjteményt Szilágyi Áron mutatta be, náluk a zajongás és a zenélés néha közel került egymáshoz.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet lebonyolításában megvalósuló program. Az eseményen részt vett Kovács Katalin, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, valamint a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetőjét, Tibenszky Moni Lisa.