Harminc éve nem felejtenek

Harminc éve fut már a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium közössége, hogy ily módon emlékezzen meg egy 1989-es tragédiáról. Harminc évvel ezelőtt Lepcsényi Péter, a rákospalotai iskola testnevelő tanára családjával éppen hazafelé tartott a Velencei-tóról, amikor meghibásodott autójukba belerohant egy busz. A balesetet csak egy csecsemő élte túl.

– Sátori Józsefné Évike, az akkori testnevelés munkaközösség vezetője és Féja Endre igazgatónk voltak azok, akik javasolták, hogy a hagyományos szeptemberi végi futásunkkal Péter emlékének adózzunk – mondta Ábri László testnevelő tanár, aki az elmúlt harminc évben szívén viselte az emlékfutás megszervezését. – Csak egy esztendő volt, amikor a rossz időjárás miatt nem tudtuk megrendezni a versenyt. Azt hiszem, erre a teljesítményre még Péter is büszke lenne.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A Lepcsényi-futások története nem harminc, hanem negyven évre nyúlik vissza. A dózsások már 1979-ben váltót futottak. Igaz, akkoriban nem stafétabottal, hanem egy légpuskával kellett a diákoknak a 400 méteres kört megtenniük, mellyel a szeptember 29-i Fegyveres erők napját próbálták a fiatalok körében is népszerűsíteni. Ebből lett 1989-ben a Lepcsényi Emlékfutás, amely azóta is megmozgatja az iskolát.

Az évfolyamok egymással versenyeznek – a tanárok kihívói mindig a 12. évfolyamosok -, és a közvetlen riválisok legyőzése mindig is presztízsjelentőségű volt. Pappné Lukács Ágnes igazgatónő elmondta, az idén minden versenyzővel aláíratják az iskola által vásárolt koszorú szalagját, amit egy dózsás küldöttség visz el a Rákospalotai temetőbe, hogy elhelyezze azt a Lepcsényi család sírhelyén.