Harmadik oltással készülünk a negyedik hullámra

A kormány döntése alapján Magyarországon kérhetővé és beadhatóvá vált a harmadik oltás. Ennek szükségességéről megoszlanak ugyan a vélemények, a szakértők azonban a koronavírus delta variánsára hivatkozva az oltás mellett tették le a voksukat.

Az oltópontunk tevékenysége a szakrendelőben augusztus 6-tól a Kormányhivatal ellenkező utasításáig átmenetileg szünetel – mondta dr. Wallner Éva, a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény orvosigazgatója.

Ez tehát azt jelenti, hogy harmadik oltást a Rákosi úti Szakrendelőben egyelőre hiába kérnénk. A kerületi szakember elmondta, hogy erre jelenleg a fővárosban a centrumkórházak oltópontjain van lehetőség, de az oltás a családorvosoknál is igényelhető. A harmadik oltás leginkább az idős, krónikus betegségben szenvedőknek, valamint a legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlott.

Az EESZT Lakossági portál (eeszt.gov.hu) koronavírus elleni védőoltás időpontfoglaló rendszerében már lehet jelentkezni a kórházi oltópontok meghirdetett szabad helyeire. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes. Az időpontfoglalás a 18 éven felüli, TAJ számmal rendelkezők részére lehetséges akkor, ha második oltásukat már több mint 4 hónapja kapták meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében természetesen az első oltástól számítjuk a 4 hónapot).

A harmadik oltás során az oltóanyag kiválasztása az oltó orvos feladata és felelőssége. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott (Szputnyik, Astra Zeneca, Janssen), az elölt vírust tartalmazó (Sinopharm) vagy mRNS-vakcinát (Pfizert vagy Modernát) kaphat emlékeztetőül és fordítva. Ennek magyarázata, hogy erőteljesebb immunválasz várható, ha egy más hatásmechanizmusú vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az elölt vírust tartalmazó, valamint a mRNS vakcinák esetén lehetséges a harmadik oltás is ugyanazon készítménnyel, mint amellyel az alapimmunizálás történt.

A szakemberek véleménye egyöntetű abban, hogy a vírus és annak mutánsai ellen nem a teljes lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás. Nagyon fontos a minél szélesebb körű alapimmunizálás (első- és második oltás), hiszen a még több millió oltatlan ember egy negyedik hullám beindulása esetén óriási fertőzési veszélynek van kitéve. A magas rizikójú, idős, beteg emberek teljesebb védelmét pedig a harmadik oltás adhatja meg. Aki nem tud interneten foglalni, az a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását.