Halványuló Femina, erősödő sportiskola

A női labdarúgás majdnem megszűnt, ám szerencsére már újraindult a XV. kerületben. Abban a városrészben, amely a Femina révén több mint negyven éve a hazai női focinak is a bölcsője volt.
– A múlt ránk is hatással kell legyen – mondta Kolder-Nagy Dániel, a REAC Sportiskola SE – Femina női szakágának edzője. – Mert igaz, hogy alulról kell építkeznünk, de a célunk továbbra is az, hogy életben tartsuk, s hogy fel­emel­jük a női labdarúgást a kerületben.
A korábban kizárólag fiúfocira épülő XV. kerületi sportiskola két éve nyújtott mentőövet a szakadék szélére került Feminának. Azzal, hogy bevették a lányok képzését is a repertoárjukba, egyben a magyar női labdarúgás alapító klubját is megmentették a teljes megsemmisüléstől. Ám az első közös év bebizonyította, a régi formákhoz ragaszkodva már nem életképes ez az együttműködés.

Fotó: XVMÉDIA,
Nagy Botond

– Az elmúlt szezon végén megszűnt a felnőtt női labdarúgás (a REAC SISE–Femina felnőttcsapata tavaly az NB II.-ben szerepelt), a korábbi edzők, Bauer Sándorné és Szabó Ilona a válogatottnál dolgoznak, a korosztályos csapatokból pedig többen befejezték vagy más egyesületbe igazoltak – fűzte hozzá.
A rákospalotai női focinak nem tett jót a tavaszi karanténhelyzet sem, a legkisebbek ugyanis ráuntak a várakozásra, és elfordultak a labdarúgástól. A REAC SISE–Femina foghíjasan és edző nélkül kezdte tehát a szezont. Kolder-Nagy Dániel azonban pont a legjobbkor érkezett. A REAC, majd a Veresegyház korábbi futballistája ugyanis családi és magánéleti vonalon is kötődött a női labdarúgáshoz. Olyannyira, hogy mára mindenkit ismer, és őt is mindenki ismeri a hazai női fociból. A fiatal szakember edzői képességek terén is jól áll, hisz korábbi állomáshelyén, az Újpest U13-as futsalcsapatánál kellő tréneri tapasztalatokat szerzett.
– Azt kérte tőlem a klubvezetés, hogy építsem fel a női labdarúgást. Ennek első állomásaként tanévkezdés óta toborozzuk a focizni szerető lányokat. Ezt még korántsem fejeztük be, de már eddig is kedvezőek a tapasztalataink, mert lassan mindkét korosztályunkat sikerül feltöltenünk. Ezzel párhuzamosan az U16-os csapatunkat is igyekeztünk minél jobban felkészíteni a bajnokságra, amely számunkra október közepén kezdődött. A célunk, hogy stabil alapokkal – sok gyerekkel – rendelkezzünk, akik közül a legtehetségesebbeket tőlünk kiöregedve nagyobb egyesületek felé tudjuk majd irányítani – tette hozzá Kolder-Nagy Dániel.
A REAC SISE–Femina továbbra is várja a focizni vágyó lányokat. A 2005–2008 között születetteknek kedden és csütörtökön 16.30–18.00 között, a 2009–2015 között születetteknek pedig hétfőn és szerdán 17.00–18.00 között vannak az edzések a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium udvari műfüves pályáján.