Hálás köszönet az egészségügyi szakembereknek

A koronavírus-járvány sok mindent átírt, többek között a protokollokat is. A változások érintették az önkormányzat által szervezett július elsejei Semmelweis-napot is, melyet immár második alkalommal csak szűk körben ünnepelhettek a Rákos úti szakrendelőben. Cserdiné Németh Angéla polgármester a kerület köszönetét tolmácsolta a kitüntetésben és jutalomban részesített egészségügyi dolgozóknak.

– Egy évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy idén is kisebb ünneplésre kényszerülünk. Pedig az egészségügyi dolgozók sokkal nagyobb hálát érdemelnek, hisz az ő emberfeletti munkájuknak köszönhető, hogy eddig már három ízben sikerült legyőznünk a járványt. A kerületi orvosoknak és szakdolgozóknak azt kívánom, a pandémia legyőzése ne csak egy néhány hónapos siker, hanem egy tartós időszak kezdete legyen – mondta a polgármester.

Az „Év Szakorvosa”-díjat dr. Melegh Györgyi szemészeti osztályvezető főorvos  vehette át, aki 2003 óta dolgozik szakorvosként a szakrendelő szemészeti osztályán, a főorvosi teendőket pedig idéntől látja el.

– Nagy megtiszteltetés számomra – jegyezte meg a díjazott szakorvos –, amely nemcsak engem illet, hanem minden egyes kollégámat is, akikkel nap, mint nap együtt dolgozunk a kerület egészségügyi állapotának javítása érdekében.

Fotók: XVMÉDIA, Vargosz

Az „Év Egészségügyi Szakdolgozója” Nagyné Márton Pálma sebészeti asszisztens lett, aki kereken 30 éve tagja a Rákos úti szakrendelő szakmai stábjának. Az elmúlt három évtizedben a sebészetet csak rövid időszakokra hagyta el, akkor is csak azért, hogy más osztályokon helyettesítsen, mert éppen ott volt szükség a munkájára.

– Ezt a hivatást csak szívből és elkötelezettségből lehet végezni – fűzte hozzá Nagyné Márton Pálma. – Sosem bántam meg, hogy sebészeti asszisztens lettem.

Az „Év Háziorvosa” Klem Jánosné dr. Auer Erzsébet Lívia a 6. számú felnőtt fogorvosi körzet fogorvosa lett. Az egészségügy iránti fogékonyságát édesapjától örökölte, aki a II. világháború, és az ‘56-os forradalom után fogtechnikusként dolgozott. Klem Jánosné dr. Auer Erzsébet Lívia 1972-től dolgozik a XV. kerületi szakrendelőben. A kollégái és a betegei is elismerik a szakértelmét, megbízhatóságát, empátiáját és végtelen türelmét. 

Az „Év Háziorvos Szakdolgozója” Török Andrea szintén régóta, 1995. óta dolgozik a XV. kerület egészségügyi ellátásában. Kerületi pályafutását dr. Nagy István háziorvos mellett körzeti nővérként kezdte. Nagy doktor megbetegedése miatt egy évig helyettesítő orvosokkal dolgozott, havonta mindig másik orvossal. Neki köszönhetően azonban sikerült úgy összetartani a körzetet, hogy szinte minden páciens a praxisban maradt. 1998-ban új orvos dr. Szántó  Olga érkezett a körzetbe, akinek nagyon sokat segített a tapasztalatával a beilleszkedésben. A járványidőszak idején is végig kitartóan és megbízhatóan végezte el extrém mennyiségű feladatát. A hétvégi, valamint a hétközi napokon az oltásszervezésében és lebonyolításban, valamint a rendkívül megterhelő adminisztrációban is részt vett. Munkahelyéről egyetlen napot sem mulasztott a pandémia ideje alatt.

A díjakon kívül a hagyományos hűség- és jubileumi jutalmakat is kiosztották az idei Semmelweis-napon. 

20 éves jubileumi elismerést kapott Kádár Katalin, Lóczi Rita, Csík Margit, Bognárné Pocsai Szilvia, Dr. Glöckner Berenike, Újhegyi Pál Tiborné. 25 éves munkaviszonyáért elismerésben részesült Farkas Viktória, dr. Molnár Barbara, dr. Ember Tibor és Schmidt Mária.

30 éves egészségügyi munkájának elismeréséül jubileumi jutalomban részesítették Németh Jánosnét, Méhesné Saly Évát, Nagyné Márton Pálmát, Vasziné Murányi Ildikót, Kissebesi Ildikót és Baloghné Szarvas Terézt.

35 éves jubileuma alkalmából köszöntötték Finta Erikát, legvégül a 40 éve a kerület szolgálatában levő egészségügyi dolgozókat, dr. Alföldi Ibolyát, Szilvásy Józsefnét, Szirmai Ildikót és Csabáné Wissnyi Hoffmann Zsófiát köszöntötték. 

Ugyancsak ezen az ünnepségen méltatták a nyugdíjba vonuló egészségügyi dolgozókat is: Gulyásné Szeifer Editet, dr. Lisovszki Erikát, Gyöngyösi Erikát, Hakler Gyula Sándornét, Csabáné Wissnyi Hoffmann Zsófiát, Szirmai Ildikót, Finta Erikát, Szilvásy Józsefnét és Csík Margitot.

Korábban a kerületi Semmelweis-napok forgatókönyvéhez tartoztak azok az elismerések is, amelyeket a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben házon belül osztottak ki. Dr. Buzna Andrea főigazgató azonban elmondta, a díjak odaítéléséről és ünnepélyes kiosztásáról a járványra való tekintettel idén is kénytelenek voltak lemondani.