Ha túlműködik a pajzsmirigy

Amint előző lapszámunkban írtuk, a pajzsmirigy rendkívül sokoldalúan részt vesz szervezetünk megfelelő működésének fenntartásában, így mind az alul-, mind pedig túlműködése komoly problémát jelent, hiszen rendellenessége az egész szervezetre hatással van.

Az úgynevezett hyperthyreosis a pajzsmirigy túlműködésével, fokozott hormontermelésével járó megbetegedés. A pajzsmirigy által termelt hormonok túlzott mennyiségének hatására felgyorsul az anyagcsere, fokozódik az étvágy, ennek ellenére az érintett személy testsúlya mégis csökken. További tünetek lehetnek az állandóan megemelkedett testhőmérséklet, a hasmenés, az alacsony szérum-kálium szint, a hajhullás, a fokozott izzadás, valamint a szem előredülledése.
– Pajzsmirigy-túlműködés esetén a diéta célja, hogy az optimális tartományban tartsuk a beteg tápláltságát, csökkentsük a hasmenést, valamint a beteg magas káliumtartalmú ételeket fogyasszon a szérum-kálium szintjének megtartása érdekben. Mindez azt jelenti, hogy energiában, teljes értékű fehérjében, szénhidrátban gazdag étrend ajánlott a pajzsmirigytúltengésben szenvedők számára, amelyben az étrend gerincét a tej és tejtermékek, tojás, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök alkotják – magyarázza Szabó Krisztina dietetikus.
Magas káliumtartalommal bírnak az olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag), a szárazhüvelyes zöldségek (sárgaborsó, száraz bab, csicseriborsó, lencse, zöldborsó), az aszalt gyümölcsök, a gomba, a paradicsom, a banán és a kakaó.
A már amúgy is felgyorsult anyagcsere miatt nem javasolt az anyagcserét gyorsító italok (kávé, energaitalok, fekete tea, alkoholos italok, kóla) fogyasztása.