Győzött az összefogás a kerületben és a testületben

Németh Angéla tavaly vette át a polgármesteri teendőket Hajdu Lászlótól a XV. kerületben. A mostani baloldali összefogás jelöltje a 2018-as időközi választáson László Tamást, a Fidesz-KDNP jelöltjét utasította maga mögé viszonylag szoros csatában. Majd az október 13-i önkormányzati választáson a szintén fideszes Dr. Pintér Gábort győzte le. A testületben is a baloldali összefogás jutott többséghez.

A tavalyi időközi választást azért kellett kiírni a kerületben, mert a 2014-ben győztes polgármesternek, a DK színeiben induló Hajdu Lászlónak döntenie kellett a parlamenti munka és a kerületvezetés között. Hajdu az országgyűlési munkát választotta, így a baloldal Németh Angélát indította a Fidesz-KDNP színeiben induló László Tamás ellen a 2018-as szeptemberi időközin. A voksolás végén Németh Angéla 11 287 szavazatot kapott a kerületi választóktól, míg fideszes ellenfele 10 590 voksot gyűjtött be. Egy évre, a 2019-es önkormányzati választásokig tehát Németh Angéla kapott bizalmat a választóktól.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az idei önkormányzati választáson négy polgármesterjelölt indult a XV. kerületben, azonban világosan látszott már a voksolások előtt is, hogy a Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás jelöltje között dől el a polgármesteri szék sorsa. Előzetesen sokan szoros eredményre számítottak a két polgármester aspiráns esetében, azonban fölényes baloldaliösszefogás-győzelmet hozott végül a voksolás. Dr. Pintér Gábor ugyanis 12 063 szavazatot kapott kerületi választóktól, ezzel szemben Németh Angéla 16 860 szavazatot söpört be. Tehát több mint 4 ezer szavazattal többet gyűjtött be jobboldali ellenfelénél.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

A huszonegy fős testület összetétele is a polgármesternek, illetve a baloldalnak kedvez, ugyanis mind a 14 egyéni választókerületet megszerezte a baloldali összefogás. Kompenzációs listáról jutott csak be öt Fidesz-KDNP-képviselő és egy képviselői hely jutott a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak. A testületben a polgármesternek is egy szavazata van.