Fogyni szénhidrát nélkül

Napjaink egyik népszerű étrendje a ketogén diéta, amelynek alapja, hogy a szénhidrátbevitel minimálisra csökkentésével eltoljuk a tápanyagok arányát a zsiradékok, valamint a fehérjék javára. Fogyni ugyan lehet vele, de mivel drasztikus módszerről van szó, hosszú távon nem alkalmazható – állítja Szabó Krisztina dietetikus.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A ketogén diéta célja – nem meglepő módon – a ketózis nevű anyagcsere-állapot elérése az egyén szervezetében. – A ketózis egy alternatív anyagcsereút. Leegyszerűsítve az a lényege, hogy ha minimális mennyiségben veszünk magunkhoz szénhidrátot a táplálkozásunk során, azzal elérhetjük, hogy a felhalmozódott zsírraktárak bontása révén jusson energiához a szervezetünk – magyarázza a szakember.
A diéta során fogyasztható élelmiszercsoportok közé a húsok, halak, tojás, sajt, zsiradékok (például vaj, olaj, margarin) tartoznak, de fogyaszthatók nagy mennyiségben zöldségfélék (a száraz hüvelyesek kivételével, amiknek relatíve magas a szénhidráttartalmuk).
Az étrendben nem szerepelhetnek gyümölcsök, gabonafélék, tej, burgonya, valamint olyan élelmiszerek sem, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Szabó Krisztina így folytatja: – Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a ketogén étrend betartásával nem lehet fogyni, azonban, mint a legtöbb drasztikus módszernek, ennek is nagy hátránya, hogy hosszú távon nem fenntartható. A másik probléma, hogy megfelelő körültekintés nélkül könnyen egysíkúvá válhat az étrend, továbbá kérdéses az is, hogy a diéta abbahagyása után milyen mértékű lesz a visszahízás.
Éppen ezért azoknak, akinek testtömegcsökkentés a céljuk, fogyókúrák helyett inkább javasolt az életmódváltás. Ez hosszú távú és hosszú távon fenntartható változást jelent a mindennapokban.