Fiatalok a demenciáról

A Rákospalotai Rövidfilmszemle (RöFi) keretében mutatják be a Csokonai Kulturális Központ 2020. évi Forgatókönyvíró pályázat nyertes alkotását, a Ma még nem című rövidfilmet szeptember elején. Mi pedig arra kértük Gyimesi Domonkos rendezőt, meséljen egy kicsit a filmről a bemutató előtt.

Igazán nehéz és komoly témakört választottak a 2020-as Forgatókönyvíró pályázat témájául. A pályázóknak az időskori demenciát kellett bemutatniuk pályamunkájukban. A téma feldolgozása már csak azért sem volt egyszerű, mert kifejezetten fiatal embereknek, 30-35 év közötti magyar filmművészeknek írták ki a pályázatot.

Ilyen fiatal alkotó Gyimesi Domonkos is, aki a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán képalkotás szakon, mozgóképkultúra- és média szakirányon végzett 2020 júliusában, idén szeptembertől pedig a Színház és Filmművészeti Egyetem filmrendező mesterképzését kezdi el Koltai Lajos osztályában.

Elmondat: azt a drámai pillanatot szerette volna bemutatni, amikor a beteg rádöbben, hogy valami nem stimmel, és ezt el kell fogadnia, be kell ismernie önmagának és másoknak is, és segítséget kell kérnie, hiszen már soha nem lesz az, aki volt.

A főszerepet Magyar Éva játssza, aki saját életéből, családi tapasztalataiból nagyon sokat hozzá tudott tenni a filmhez. A film további szerepeit Tankó Erika és Fellinger Domonkos játszotta. 

A rövidfilmet három napig forgatták, az utómunkálatokat követően mintegy fél év alatt lett teljesen kész. A megvalósítását 1,6 millió forinttal támogatta a XV. kerületi önkormányzat.

A film bemutatóját szeptember 3-án délután 6 órakor a Csokonai Művelődési Házban tartják.