Felmérik, hogyan élünk a kerületben

Magyarország harmadszor vesz részt abban az európai szintű kutatásban, amelyik a háztartások életkörülményeit vizsgálja.

Fotó: CIVERTAN

A felmérés idén is az Európai Központi Bank koordinálásában zajlik, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

A Miből élünk? elnevezésű kutatás rákérdez a háztartások tulajdonában lévő ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra és pénzügyi eszközeikre (például bankszámla, befektetés, nyugdíjcélú előtakarékosság). Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások hiteleire is. „A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről” – mondta dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A kutatásba XV. kerületi háztartások is bekerültek. A KSH szeptember közepéig értesítette a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akik részvétele önkéntes és anonim. A felmérés december 31-ig tart. A kérdőívet interneten keresztül november 30-ig lehet kitölteni. Októbertől december 31-ig pedig kérdezőbiztosok keresik fel – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. A kérdőív kérdései körülbelül 20-40 perc alatt megválaszolhatóak.

A kutatásról bővebb információ itt található: mibolelunk.ksh.hu