Fejlesztések az ÉPK területén

Évek óta tart az előkészítő-munka a volt Észak-Pesti Kórház (ÉPK) területének hasznosítására. Bizonyos fejlesztések már megtörténtek, vannak, amik még váratnak magukra. Benedekné Bagyinszki Mártával, a városgazdálkodási főosztály vezetőjével vettük számba ezeket.

A terület hasznosítása már elkezdődött. Új mentőállomás épült az Őrjárat utca és a Neptun utca találkozásánál, amihez a forrást a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és önkormányzatunk közösen biztosította.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Elkészült és már működik a 13. jelű épületben egy összevont egészségügyi intézmény, ahol tüdőgondozó-tüdőszűrőt, fizikoterápiát, gyógytorna részleget és háziorvosi rendelőket alakítottak ki.

Az Ybl Water Polo Club Egyesülettel együttműködve új uszoda építését tervezi az önkormányzat a Pestújhelyi út és a Neptun utca sarkánál. A tervek elkészültek, az építési engedély is megvan, a megvalósításhoz tao-forrás bevonása a cél, amelynek bírálata folyamatban van.

A 3. és 33. jelű épületeknek lakófunkciót szánt az önkormányzat, ettől a lépéstől vár minőségi javulást a kerületi bérlakásállományban. Ekkora nagyságrendű fejlesztés azonban meghaladja a helyhatóság lehetőségeit, ezért a képviselő-testület külső forrás bevonása mellett döntött, és ehhez koncessziós pályázat kidolgozását hagyta jóvá, aminek kiírása ez év őszén várható.

Az ÉPK területén ma is szakrendelőként üzemelő 11. jelű műemléki épület műszaki felújítására, „Lelki Egészség Központ” kialakítására pályázatot nyújtott be önkormányzatunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított „Egészséges Budapest Program” keretében elnyerhető támogatásra. A cél az, hogy nappali kórházként üzemelő ellátási részleget alakítsanak ki a krónikus mentális betegségekkel küszködők napközbeni foglalkoztatására, rehabilitációs kezelésük elősegítésére, és próbálják őket visszavezetni a munka világába. Nyertes pályázat esetén még idén elkezdődhetnek a munkálatok. A jelenleg működő szakrendelések nem szűnnek meg, hanem a kerület más pontján levő rendelőkbe helyezik át azokat.

A kormány 2017-ben döntött arról, hogy az ÉPK 6. és 7. számú épületeiben alakítsák ki a Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont. Erre a tervezés előkészítéséhez forrást is biztosított. A fejlesztést, így a már elkezdődött tervezési munkákat, a HKGYK Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont Nonprofit Kft. bonyolítja – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.