Évszakot váltott a SpeciArt

Hetedik alkalommal rendezte meg a SpeciArt Speciális Művészeti Fesztivált az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) ezúttal november végén, melyet idén is a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület felügyelt és a XV. kerületi önkormányzat támogatott. Az újpalotai Fő térre szervezett kétnapos rendezvényt az időjárás miatt csak részben tartották meg a szabad téren, volt olyan program, aminek az Újpalotai Szabadidő Központ adott otthont.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A rossz időjárás ellenére a november 27-én és 28-án megrendezett eseményen 22 intézmény kétszázhatvanhat fogyatékkal élő gondozottja lépett fel. A résztvevők az ország minden tájáról érkeztek, és a fesztiválon a művészet legtöbb területe bemutatkozott. Idén például első ízben az 5. Speciális Filmfesztivál díjnyertes alkotásait is levetítették.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az első napon, melyet Tóth Veronika alpolgármester nyitott meg, a szervezők egy gasztrorandevúra hívták az érdeklődőket. A Fő tér egy része a századelő hangulatát idézte, melyet a nosztalgia hangulatán kívül a sült gesztenye és a kürtöskalács illata is belengett. Ezen a napon a Hangadók zenekar, illetve Dánielfy Gergő és az Utazók együttese gondoskodott a jó hangulatról. A második napon Cserdiné Németh Angéla polgármester indította útjára a programokat és ekkor a Kávészünet zenekar és a XV. kerületi Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület fiatal művészei gondoskodtak a jó hangulatról.

S, ha már november végén rendezték az idei SpeciArtot, a szervezők összekötötték azt a szokásos adventi vásárukkal. Így a fogyatékkal élők által készített ajándéktárgyak az ünnep hangulatát is becsempészték a rendezvényre.