Etikett a kutyafuttatóban

A kerületben nagyon sok kutyafuttató található, legutóbb a Sárfű utcai lakótelepen épült. Sokan olyan helyen laknak, ahol nincsen más biztonságos hely, csak a futtató arra, hogy kedvencük szabadon futkározhasson. Sajnos azonban egyre gyakrabban hallani konfliktusokról, balesetekről. Felkerestük Budai Mariannt, a Pólus Kutyakiképző Iskola vezetőjét, hogy mondja el nekünk, mire kell figyelnünk, ha kutyafuttatóba megyünk.

– A városban tartott kutyák társasági életének egyik sarkalatos pontja a kutyasétáltatók, kutyafuttatók rendszeres látogatása. Ha azt akarjuk, hogy házi kedvencünk, sőt mi több, mi magunk is jól érezzük magunkat ott, akkor nem árt, ha néhány dologra odafigyelünk – tanácsolja a szakember. Ha korábban még nem jártunk ilyen helyen vagy kezdő kutyások vagyunk, célszerű megfogadni a következő ajánlásokat. Soha ne menjünk be kérdezés nélkül, hiszen nem tudhatjuk, a bent lévő kutya hogyan reagál. A kapunál körültekintőek legyünk, nehogy egy másik kutya kisurranjon.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Mindig csatoljuk le a pórázt, hiszen az ebek agresszívabbak, ha érzik, hogy a póráz másik végén ott a biztonságot jelentő gazdi. Ha a kutyánk dominánsan viselkedik, szóljunk rá, de soha ne kapjuk fel. Ezt a hibát főleg kistestű kutyák gazdái szokták elkövetni, amikor ebüket veszélyben érzik.

Labdát vagy más játékot csak akkor vegyünk elő, ha a többi gazdi is megengedi, mivel sok kutya agresszívan védi a játékát, zsákmányát. Tartsuk tiszteletben a többi gazdit, ne simogassuk, etessük kutyáját, ha nem szeretné. Mindemellett vigyázzunk a futtatóra, ahogyan az utcán, itt is szedjük fel a kutyapiszkot.

Ezenkívül ne engedjük, hogy a kutyus megrongálja a futtató berendezéseit, növényeit. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a futtató nem gyermekjátszótér! A legfontosabb szabály pedig, hogy fertőző beteg, valamint tüzelő kutyával érdemes a futtatót elkerülni.

………………………………..

Kevesen ismerik a sárga jelzést (ez lehet sárga nyakörv, kendő, szalag), mely arra figyelmezteti a többi gazdit, hogy a viselője nagyobb teret igénylő kutya, melynek számos oka lehet, például betegség, nem megfelelő szocializáltság. Ha ilyet látunk, akkor biztosítsunk számukra szabad teret!