Eszti vezeti a világranglistát

Mgvalósult, amire Miklós Nikolett, az MTK karateedzője várt: tanítványa, a 13 esztendős Takács Eszter ugyanis U14 korosztályban a világranglista élére állt.
Eszter a pandémia miatt karate-világverseny nélküli évben az egyik, ha nem a legjobb magyar karatés eredményt produkálta. A sikerhez vezető úton három rangos nemzetközi online kata (formagyakorlat) versenyen is elindult, és mindhárom versenyen döntőt vívott. Két alkalommal győzni tudott, egyszer pedig ezüstérmes lett.
Az év nagy részében emiatt elmaradtak a karateversenyek, a világversenyeket – többek között a sportág olimpiai bemutatkozását is – pedig 2021-re halasztották. (Friss hír, hogy a nemzetközi szövetség a februárra tervezett korosztályos Európa-bajnokságot is már augusztusra halasztotta.)

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A sportágak közül a karate reagált leggyorsabban az egészségügyi helyzetre, és formagyakorlat (kata) szakágban tavasszal elsőként rendezett online versenyeket. A kezdeményezés rendkívül népszerűnek bizonyult, emiatt pillanatokon belül létrehoztak egy nemzetközi versenysorozatot World Series E-Tournament néven.
Esztiék az első állomást még kihagyták, ám a másodikra alaposan felkészültek. Miklós Nikolett tanítványa az első online versenyét azonnal meg is nyerte. Sikerét októberben megismételte, így két aranyéremmel korosztályában a világranglista-vezetés első számú esélyesévé vált. Ehhez már csak az kellett, hogy a november 18-án rajtoló ötödik online nemzetközi karateversenyen is legalább a döntőig meneteljen. Eszternek a 32 fős mezőnyben minimum négy fordulóban kellett jobbnak bizonyulnia ellenfelénél ahhoz, hogy célját elérhesse.
– Ezzel a sikerrel legfőbb célunkat értük el, immár Eszti vezeti a világranglistát – mondta Miklós Nikolett érthetően boldogan.