Északi Fény a túrázóknak

Reményi Pál – a feleségével együtt – lassan ötven éve foglalkozik természetjárással. Még az Északi Járműjavító dolgozójaként lett a tagja, majd vezetője a Törekvés SE Természetjáró Szakosztályának, melyet 23 éven keresztül irányított. A rendszerváltás azonban alapjaiban változtatta meg a hazai sportéletet. A gyári egyesületek vagy megszűntek, vagy átalakult a repertoárjuk. A Törekvésen belül is felszámolták a természetjáró szakosztályt, amit aztán a Reményi házaspár szűkebb lakóhelyére, a XV. kerületbe „mentett át”.
– 1998-ban hoztuk létre az Északi Fény Természetjáró Egyesületet – mesélte Reményi Pál –, a névadással utalva a múltunkra, az Északi Járműjavítóra. A Törekvésből többen is átjöttek hozzánk, de az egyesület elsősorban a XV. kerület természetszerető lakóinak az igényeit szolgálja.
Az Északi Fény a mai napig heti rendszerességgel kínál túrázási, mozgási lehetőséget az idősebbeknek és a fiataloknak. Az előbbi korosztály főleg hétköznapokon szokott a városközeli hegyekben túrázni, az utóbbiak pedig a hétvégi kirándulásokon vesznek részt nagyobb létszámban.
– Tagjai vagyunk a Vasutas Természetjárók Szövetségének, a Magyar Természetjáró Szövetségnek és a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek is, e szervezetek szintén szoktak programokat szervezni, melyekre mi is meghívást kapunk. A tavaszi egészségügyi helyzet következtében azonban ezek a túrák mind elmaradtak – jegyezte meg Reményi Pál.

A XV. kerületi egyesület a „karantén adta lehetőségek” figyelembevételével azonban több kirándulást és túrát is szervezett az elmúlt hónapokban, melyen sokan megmozgathatták bezártság miatt fásult izmaikat.
– A járvány végeztével szerencsére lehetőség nyílt a nyári táborunk megtartására, amit idén a bakonyi Pén­zesgyőrbe szervezünk július 11–19. között. Remélhetőleg sokan jönnek majd, hisz a Bakonyban kiváló túrázási lehetőségek kínálkoznak – fűzte hozzá Reményi Pál.
A helyi természetjáró egyesületnek immár hosszú évek óta az önkormányzat a legfőbb szponzora. Az így biztosított működési támogatásnak köszönhetően ma már hetven-száz fő közé tehető a rendszeres túrázók száma a kerületben.