Emlékeztek a földrengés áldozataira

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mint minden évben, idén is virágokkal, gyertyagyújtással, főhajtással emlékezett a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat a XX. század legpusztítóbb örmény földrengésének az áldozataira a Duna korzón felállított örmény kőkeresztnél, a Kacskárnál december 7-én.

Az Örményország északnyugati részén fekvő Sirak hegyvidéki tartományt 7-es erősségű fölrengés rázta meg 1988. december 7-én déltájban. Az epicentrumban álló város, Szpitak háromnegyed része romhalmazzá vált. A közeli Gyumri és további 58 település a földdel vált egyenlővé. Napok teltek el, amíg megérkezett a hathatós segítség a mentési munkákra, ezért megnőtt a halálos áldozatok száma.

A borzasztó tragédia után több ország mentőcsapata indult Örményországba. Orvosokra, ápolókra, mentőcsapatokra, meleg ruhákra, takarókra, élelmiszerre, gyógyszerekre volt nagy szükség. Magyarország elsőként gyűjtött élelmiszert és pénzadományt a bajbajutottaknak.

A tragédiának 35 ezer halálos áldozata, 140 ezer sebesültje volt, 7 ezer gyermek vált árvává és félmillióan maradtak fedél nélkül. Magyarország 1200 árva gyermeket fogadott be ideiglenesen.