Emelkedik a gyed és bevezetik a gyermekek otthongondozási díját

Megemelik január 1-jétől a gyermekgondozási díjat (gyedet), valamint a diplomás gyed összegét, utóbbi a gyermek kétéves koráig vehető igénybe. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható – írja az EMMI.

A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik.

Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, a kedvezmény már a második terhességnél a várandóság 91. napjától igénybe vehető.

További változás, hogy 2019 márciusától a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten.

A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett pedig tíz napra emelkedik.