Elmaradnak a halottak napi megemlékezések

Idén a halottak napi ünnepkör megszokott eseményeit is befolyásolja a koronavírus-járvány. Emiatt ebben az évben a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. által szervezett közös kegyeleti megemlékezések elmaradnak.
A temetőirodák viszont hosszított nyitvatartással várják az érdeklődőket, a sírhely-újramegváltást november 2-ig reggel 8-tól délután 6-ig lehet intézni. A járványügyi helyzetre tekintettel a temetőirodákban a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező. Az ügyféltérben annyian tartózkodhatnak egyszerre, ahány aktív ügyfélpult áll rendelkezésre. Az ügyféltéren kívül a másfél-két méteres távolság tartása is fontos.
A temetők november 2-ig 7–20 óráig látogathatóak.

Idén a BTI Zrt. által korábban szervezett közös kegyeleti megemlékezések a járványügyi helyzetre tekintettel elmaradnak – közölte a társaság.
Október 31-én nyitástól november 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a temetőkben. Ez alól kivétel az Új Köztemető, ahol október 31-én nyitástól november 2-án zárásig díjmentesen lehet behajtani.
Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül behajthatnak, azonban a behajtás függ a temetői gyalogos- és gépjárműforgalomtól is.
Az Új Köztemetőben idén is kisbuszok segítik a közlekedést: november 2 -ig 3 kisbusz szállítja a látogatókat. A mikrobuszok reggel 8 és délután 5 óra között közlekednek, igény szerint. A kisbusz használata során maszkot kell viselni, illetve a BTI az utastér kihasználtságát 50 százalékban határozta meg, annak érdekében, hogy a megfelelő járványügyi távolság a beltérben is tartható legyen.
A temetői forgalom és a közbiztonság zavartalansága érdekében idén is számíthatunk a BRFK, a közterület-felügyelet és a polgárőrök munkájára.