Életmódváltás cukrosoknak

A cukorbetegség napjainkban népbetegség, egyre több embert érint hazánkban is, előfordulása minden korosztályban nő. A túlsúly, az elhízás, a mozgásszegény, ülő életmód, illetve a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás mind-mind kockázati tényezőt jelent. Éppen ezért az életmódváltás kulcsfontosságú a betegség megelőzésében.

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amelynek legfontosabb feladata, hogy lehetővé teszi a sejtek inzulinfelvételét. Ha a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulint vagy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, cukorbetegség alakul ki, ami a vércukorszint veszélyes emelkedésével jár.
A cukorbetegségnek többféle típusa van, leggyakrabban az egyes, valamint a kettes típusúval találkozhatunk.
Az egyes típusú általában gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik. Kialakulásában elsősorban a genetikai hajlam és bizonyos környezeti tényezők játszanak szerepet, a megelőzés lehetőségei sajnos napjainkban még nem ismertek.
– Hazánkban a leggyakrabban a kettes típusú cukorbetegség fordul elő, amikor a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de nem elegendő mennyiségben, és annak hatása is gyengül. Általában felnőtt- vagy idősebb korban jelentkezik, de ma már fiataloknál, gyermekeknél is előfordul. Tudni kell azt is, hogy a betegségre való hajlam örökölhető – tudtuk meg Szabó Krisztina dietetikustól.

Zöldség/Fotó: XV Média, Vargosz

Zöldség/Fotó: XV Média, Vargosz

– A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, az elhízás, a mozgásszegény, ülő életmód, illetve a helytelen táplálkozás és a magas vérnyomás. Mindez azt is jelenti, hogy az életmódváltás, a testmozgás, a helyes táplálkozás kulcsfontosságú ennek a betegségnek a megelőzésében – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: – Kezdjünk kisebb változtatásokkal. Ha gazdagabban pakolunk zöldségféléből a tányérunkra, ha lemondunk a második szelet süteményről vagy elmegyünk egy kellemes sétára evés után, máris elindultunk az úton. Ne felejtsük el, hogy mindezt saját magunkért, saját egészségünk megőrzése érdekében tesszük!