Egészséges böjt?

Manapság a vallásos célzatú böjtök mellett igen népszerűvé váltak az étrendterápiás, illetve testsúlycsökkentést célzó korlátozások. Arról, hogy ezekbe érdemes-e, és ha igen, milyen feltételekkel belevágni, Szabó Krisztinát, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusát kérdeztük.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Igen színes palettából válogathat az, aki böjtölésre adja a fejét; a különböző léböjtkúráktól kezdve a folyamatos, illetve szakaszos böjtökön át a teljes táplálék- vagy akár folyadékmegvonásig mindenfélével találkozhat.
Azt leszögezhetjük, hogy manapság meglehetősen divatos a különböző böjtök testsúlycsökkentő étrendben való alkalmazása. Kérdésünkre, hogy ezek mennyire egészségesek, a szakember elmondta: – Ha nem radikális tápanyagmegvonásról van szó, és egy egészséges szervezetről beszélünk, a böjt segítheti a fogyást, hiszen csökken a kalóriabevitel, tehát nem feltétlenül elítélendő. Szabó Krisztina ugyanakkor hozzátette: – Természetesen fogyni kevesebb éhezéssel, illetve lemondással is lehet, például egy megfelelően összeállított, egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrenddel.
Azt, hogy ki melyiket választja, az illető egyéni igényei, fantáziája, illetve adott esetben pénztárcája dönti el. Sok esetben ugyanis valamilyen drága, ám hatékonyságát illetően megkérdőjelezhető csodaszert is meg lehet/kell vásárolni a böjt sikerének érdekében.
Ha valaki valamilyen betegség gyógyítása céljából bármilyen diéta, böjt mellett döntene, mindenképp javasolt az egészségügyi szakemberek (orvos, dietetikus, ápoló) bevonása, tájékoztatása, ezzel elkerülheti, hogy esetlegesen ártson magának.