Egész évben tábori hangulat

Alighogy újra kezdte működését az Újpalota SE (USE), jött a vírus, ami mindent leállított. Így az 1976-ban alapított klub vezetőjének, Erdélyi Ferencnek is több ideje maradt arra, hogy átgondolja a folytatást. A hosszúra nyúlt szünet a feltöltődésről is szólt, ami olyan jól sikerült, hogy az USE már nemcsak „hagyományos edzésekben” gondolkodik, hanem komoly szakmai programot is tervez.
– Augusztus utolsó hetében egy iskola-előkészítő küzdősporttábort szervezünk az Újpalota Fitnesz Centrumban – mondta Erdélyi Ferenc. – Ez a mi életünkben is egy újdonság, és reméljük, a tábor foglalkozásai ősztől, az iskola mellett is rendszeressé válhatnak.
A tábor ötletét egy munkakapcsolat alapozta meg. Jávori Ildikó ismert pszichopedagógus az egyik szakmai programjához egy gyerekekhez értő, küzdősportban járatos profi edzőt keresett. Hogy, hogy nem, Erdélyi Ferencet javasolták neki! Az újpalotai edző ugyanis nemcsak a küzdősportban, hanem a gyerekek nevelésében is rangot vívott ki magának.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Egy olyan programot dolgoztunk ki, amely a gyerekeket mentálhigiéniás oldalról erősítené meg – mondta Jávori Ildikó. – A tudást megkapják, ám ahhoz, hogy felkészítsük őket az életre, a kihívásokra, szükséges lelkileg, érzelmileg és koncentrációs szinten is megedzeni őket. A keleti küzdősportok önuralomra, önfegyelemre tanítanak, amely tanításokat kiválóan lehet az élet egyéb területén is alkalmazni.
Ez a program elsősorban a 10–14 éves korosztályt célozza meg, és nem véletlenül kapta a „Navigátor program” nevet. A Nyírpalota utcában rendezett napközis tábor ezzel szemben az alsós korosztálynak szól.
– Itt is a lelki és érzelmi oldalt kívánjuk erősíteni – tette hozzá Erdélyi Ferenc –, a gyerekek Farkas Ferenc tanítványom és kollégám vezetésével olyan feladatokat végeznek majd, melyek a tanulási képességeiket erősítik.
Jávori Ildikó elmondta, hogy minden iránygyakorlat az olvasási képességeket, az egyensúlygyakorlatok a helyesírási készséget, míg az ütőgyakorlatok a kézírást erősítik. Márpedig ilyen gyakorlatokból nincs hiány az Újpalota Fitnesz Centrumban. A speciális napközis tábor programkínálatában – lapzártánk után, augusztus 24-én délután – egy szülői értekezlet is helyet kapott, ahol a tanulási problémákkal küszködő gyerekek szülei – nemcsak a táborozóké, hanem bárkié, akik érdeklődnek a tanulási zavarok felismerése és kezelése iránt – közvetlenül is tanácsokat kaphattak Jávori Ildikó pszichopedagógustól.
A két szakember a Navigátor programmal még helyet keres magának, ez ugyanis nem kerülethez vagy településhez kötődő tréning. Az Újpalota SE azonban szeretné a napközis tábor tapasztalatait majd saját képzésébe is beépíteni. Szeptembertől ugyanis minden kedden és csütörtökön 17.30–18.30 óra között Farkas Ferenc várja 12–13 éves korig a gyerekeket az Újpalota Fitnesz Centrumban, majd ezt követően 19–20 óra között ugyanott Erdélyi Ferenc tart edzéseket a nagyobbaknak.