Díszpolgárok művészi kapcsolata

A Rákos úti Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény homlokzatára a közelmúltban került fel a szakrendelő névadójáról készített dombormű, mely kerületünk díszpolgára, Nagy Előd festő- és éremművész alkotása.
– A dombormű még 2018-ban készült – mesélte a Pestújhelyen élő művész. – Amikor a szakrendelő vezetésétől megkaptam a felkérést, nagy lelkesedéssel láttam munkához. Tettem ezt úgyis, hogy dr. Vass Lászlót nem ismertem. Szerencsére a lányától, Vass Hertától nagyon sok segítséget, fotót, életrajzi dokumentumot kaptam, így szép lassan feltárult előttem egy nagy ember életútja.
Dr. Vass László rákospalotai gyermekorvos volt, aki elsőként létesített tüdőgondozót a városrészben. Nevéhez fűződik a Röntgen Ernyőszűrő Állomás megszervezése, mellyel forradalmasítani tudta a tüdőrák szűrését Magyarországon. Rendelőjében mindig pedáns rend volt, a kartonjai Rákospalota egészségügyének is korhű dokumentumai. Dr. Vass Lászlót nagy tisztelet övezte a kerületben. 1998-ban – igaz, már posztumuszként – elsőként kapta meg a városrész díszpolgára címet. Az önkormányzat 2018-ban róla nevezte el a Rákos úti szakrendelőt.
– A domborművön az orvos portréján kívül a háttérben egy kisgyermekét kezében tartó édesanyát is megmintáztam. Nem véletlenül, hisz dr. Vass László a tüdőgyógyászat mellett kiváló gyermekorvos is volt. A háttér­alakok modelljei a lányom és az egyik unokám voltak – mondta Nagy Előd.

Fotó: XVMÉDIA. Nagy Botond

A pestújhelyi festőművész már gyerekként is vonzódott a fémszobrászat iránt. A nagynénje ötvösművész volt, akinek a munkái a kisfiú érdeklődését is felkeltették.
– Mégis úgy alakult, hogy festő és tanár lett belőlem. A tanítást is kipróbáltam, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban például létrehoztam a rajztagozatot, de egy idő után be kellett látnom, hogy sem a tanítást, sem a festést nem lehet fél gőzzel csinálni. Választanom kellett, és az ecsetet választottam – jegyezte meg.
A képzőművészetből azonban nagyon nehéz volt megélni. Ezért Nagy Elődnek is keresnie kellett egy elfoglaltságot, melyből művészetét finanszírozni tudta.
– A nagynéném felajánlotta, hogy szabadidőmben segíthetek neki. Szép lassan újból megszerettem a fémet. Egy darabig persze ez is csak kiegészítő tevékenység volt a festészet mellett, ám húsz évvel ezelőtt elkezdtem komolyan is érméket készíteni. Az Országos Érembiennálén rendszeresen részt vettem Sopronban, és mindig jó minősítést kaptam a zsűritől – tette hozzá Nagy Előd.
A dr. Vass László-dombormű nem az első köztéri alkotása a pestújhelyi művésznek. A XV. kerületben például nevéhez fűződik Kiss Ernő, mártírhalált halt honvédtábornok rákospalotai domborművének elkészítése is, ő volt az alkotója a Késmárk utca mellett található Országos Villamos Távvezeték Vállalat (ma MVM OVIT Zrt.) udvarán felállított domborműnek is, amely dr. Csikós Bélának, a vállalat legendás főmérnökének állít emléket.