Csak legálisan beszerezhető tűzijátékot használjunk!

 Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hatóságok azt javasolják, hogy mindenki csak legális forrásból szerezze be a szilveszteri pirotechnikai eszközöket, mert a “feketén” árult termékek súlyos baleseteket okozhatnak.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentősö tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy a kapualjakban, csomagtartókból, piacokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérültek is lehetnek, így súlyos, például csonkolásos baleseteket okozhatnak – írja az MTI. Az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó baleseteit olyan termékek okozták, amelyeket az internetről, elsősorban Szlovákiából szereztek be. Az eszközöket száraz helyen kell tárolni a felhasználásig, felhasználáskor pedig biztonságos távolságba, legalább 15 méterre el kell távolodni tőlük. Soha nem szabad gyerekekre bízni ezeket az eszközöket.

A jogszabályokban négy kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31. 18 óra, illetve január 1. 06 óra között lehet felhasználni. Birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, január 1. után, 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

A katasztrófavédők azt is közölték, hogy szilveszter éjjelén mintegy kétezer tűzoltó és 500 tűzoltóautó áll majd készenlétben. A mentősök pedig arról számoltak be, hogy szilveszter éjjel átlagosan mintegy 3 ezer riasztást kapnak.