Biztató látlelet a kerületben

Az önkormányzat szervezésében és finanszírozásában a kerület óvodáiban ortopédiai szűrővizsgálatot végeztek Dr. Moser Tamás ortopédus főorvos közreműködésével.
– Minél korábban felfedezzük az óvodás gyerekeknél a mozgásszervi problémákat, annál hatékonyabban tudjuk azokat kezelni – mondta a szekszárdi orvos, aki az elmúlt egy hónapját a Tolna megyei város és a XV. kerület között ingázva töltötte. – A szűréseken a mozgásszervek teljes specifikumát vizsgáltam, azaz nemcsak a talpakat és lábakat, hanem a térdeket, a gerincszoszlopot és a mellkast is.
A szűrés a kerület valamennyi óvodájára kiterjedt, és a szülők kedvező hozzáállásának köszönhetően dr. Moser Tamás a gyerekek közel 90 százalékával találkozott.

Orvosi vizsgálat a Micimackó Tagóvodában
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Biztatóak az eredmények, mert a megvizsgált gyerekek 10-15 százaléka teljesen egészségesnek bizonyult. Nyolcvan százaléknál ugyan valamilyen lábstatikai hibát diagnosztizáltam, amely azonban nem jelentett minden esetben kóros elváltozást, sokszor elég csak a lábat rendszeresen tornáztatni vagy a cipőbe egy úgynevezett sarokéket elhelyezni, és ezzel már korrigálható is a probléma. Amely esetekben ez nem elég, ott ortopédiai szakorvos kezelését javasoltam. Kedvező tapasztalat, hogy a megvizsgált gyerekeknek mindössze 5 százaléka volt látványosan túlsúlyos. Ez persze nem mozgásszervi problémára vezethető vissza, ám a nagy testsúly egyértelműen rosszat tesz a gerincünknek, márpedig ebből később komoly problémáink adódhatnak – jegyezte meg a szakorvos.
Dr. Moser Tamás Szekszárdon rendszeresen szűri az óvodáskorú gyerekeket. Ennek a programnak pedig már híre van, éppen ezért őt bízta meg az önkormányzat a XV. kerületi gyerekek ortopédiai szűrésével.
– Ez most egyszeri alkalom volt, kaptunk egy látleletet a gyerekek állapotáról, azonban ezeket a vizsgálatokat évente mindenképpen meg kellene ismételni. Különösen azoknál a gyerekeknél, akiknél most problémát találtunk, mert csak így tudhatjuk meg, hogy jó irányban változnak-e – mondta a főorvos.
– A szűrőprogramot jövőre és a továbbiakban is folytatni kívánjuk – tette hozzá Reiszné Naszádi Magdolna, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetője. – Az idei szűrés ráadásul ingyenes volt a szülőknek, ellentétben a korábbi évekkel, amikor az óvodák önállóan próbálták meg intézni.
A három hónapos gyerekek csípőficamszűrése ma már része a gyerekgyógyászatnak. Ez egy olyan vizsgálat, mellyel nagyon komoly felnőttkori problémák előzhetők meg. Az ortopédus szakorvos szerint az óvodáskorban gyakori hanyag testtartás vagy a picit befelé forduló láb is kihathat a felnőttkorra. Ezért érdemes ezeket is időben korrigálni. A szeptemberben elvégzett vizsgálatokról, illetve orvosi szakvéleményről, javaslatokról a szülők írásos tájékoztatást kaptak.