Bill kapitány és Újpalota

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Deák Bill Gyuláról közismert, hogy Kőbányához kötődik, de öt évig újpalotai lakos is volt. Újpalota alapkőletételének 50. évfordulója alkalmából beszélgettünk vele itteni emlékeiről, hogyan lett énekes, mit hallgat mostanában és honnan van ennyi energiája.

– Hogyan került Újpalotára?
– A második feleségem lakott itt, ideköltöztem hozzá, majd öt évig laktam itt a ’80-as évek vége felé. Az akkori Hevesi Gyula út 78.-ban volt a lakásunk, lejártunk a piacra, lent fociztunk a gyerekekkel, olyan volt, mint amilyen egy város széli lakótelep. Sok jó emlékem van Újpalotáról, de Kőbányához kötődök, ott születtem, ott nőttem fel, ott voltak a barátaim, oda köt a fiatalság és az emlékek. Kőbányán élek most is. Egy ember énekel Kőbányáról, az én vagyok, erről szól a Kőbánya Blues.
– Volt a családjukban más is ilyen zenei tehetséggel megáldva?
– Az apai nagybátyám kántor volt, lehet, hogy tőle örököltem. Amikor kiderült, hogy szeretek énekelni, akkor három hónapig jártam énektanárhoz, de ő azt akarta, hogy operaénekes legyek, mert erős hangom volt és nagy hangterjedelmem. De hiába szerettem a nagy operaénekesek közül Mario Lanzát vagy a nagy Carusót, Pavarottit, én nem vagyok operaénekes, én egy bluesista vagyok. A bluest, a rhytm and bluest, a rockot szeretem, és ezeket is énekelem.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Szokott zenét hallgatni, és kik a kedvenc előadói?
– Szoktam, amikor van időm, meg amikor utazunk az autóban, megyünk a koncertekre. Egyébként elég régimódi az ízlésem, a kedvenc előadóim Jimi Hendrix, Gary Moore, Eric Clapton, a mostaniak közül Joe Bonamassát és Eric Galest kedvelem.
– Említette a koncertezést, elmúlt hetvenéves, de most is energikus, folyamatosan járják az országot – van valami titka?
– Szeretni kell ezt, szívből kell hogy jöjjön, az a lényeg. Ne csak a pénzről szóljon, hanem a szeretetről. Engem szeretnek az emberek meg én is őket – ez tart életben, ez kölcsönös. Így érdemes élni, hogy hagyok magam után valamit. A közönségnek köszönhettem, amit itt Magyarországon elértem, az én közönségemnek. Voltam pár éve az Újpalotai Napokon fellépni, ha majd hívnak, megyek újra szívesen. Nálunk a koncerteken élő zene van, én ezt szeretem, és mindenféle tátogást betiltanék. Tudom, hogy ennek sok fellépő nem örülne, de én így gondolom.
– Sok rockoperában játszott, szerette ezt a műfajt is?
– Igen, akkor ismertek meg sokan, amikor játszottam az István, a királyban, de szerepeltem a Jézus Krisztus Szupersztártól az Atilla – Isten kardjáig sok darabban. Írt Leonard Bernstein Kennedyről egy misét, abban is énekeltem, de játszottam filmekben is.
– Mostanában dolgozik új lemezen?
– Igen, szeretnénk valamit, de nem árulhatom el, hogy kivel. Ha összejön, akkor nagy dobás lesz, örülni fogunk neki.