Barátságos kihallgató

A fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények többszörös traumát okozhatnak, mert nemcsak a bűncselekményt kell feldolgozniuk, hanem az azt követő tortúrát is. A többszöri kihallgatás, az események újraélése pszichológiai károkat okoz a gyerekekben. Ezért fontos, hogy a bűncselekményt követő eljárások gyerekbarátok legyenek, ilyenről már a XV. kerületben is beszámolhatunk.
– A kerületi kapitányság épületét 2017-ben újították fel – tudtuk meg Urbán Györgyné alezredestől, a Széchenyi téri kapitányság hivatalvezetőjétől, nem mellesleg a legrégebb óta a XV. kerületben szolgáló rendőrtől. – A belső munkálatok úgy zajlottak, hogy az egyik hivatali helyiségünket önkormányzati támogatásból gyerekbarát kihallgatószobává alakítottuk át.
Mi is az a különleges kihallgatóhelyiség? Egy olyan szoba, amely a szokványos rendőrségi irodával szemben inkább egy gyerekszoba hangulatát idézi. A fali virágok közé azonban néhány kamerát rejtettek el, amely a kihallgatás minden részletét rögzíti. A szoba két előnye: az ismerős környezetben a gyerek könnyebben tud feloldódni, ezáltal közlékenyebb lesz az őt kérdező szimpatikus rendőrrel, másrészt a kamerák minden szavát és minden gesztusát rögzítik, amely felvételt a bíróság is hitelesnek fogad el. Így nem kell a gyereket többszöri kihallgatásnak alávetni.
– Jelenleg 15 eljárás van érvényben kiskorúak veszélyeztetése miatt – tudtuk meg Kelemen Sándor rendőr századostól, a kerületi kapitányság bűnügyi vezetőjétől. – Ezeknek az ügyeknek egy része 3-4 évre nyúlik vissza. A tapasztalatunk az, hogy sok feljelentést csak a szülők közötti ellentétek és konfliktusok generálnak, de sajnos néhány tényleges gyerekbántalmazással is találkozunk. Ha bebizonyosodik a bántalmazás ténye, a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztálya folytatja tovább az eljárást.
A szobában nemcsak kiskorú, hanem különleges bánásmódot igénylő – idős vagy fogyatékkal élő sértetteket – is kihallgatnak. Szerencsére a kihasználtság nem túl nagy, így a Széchenyi téri szobát más kapitányságok – Csepeltől kezdve egészen Zuglóig – is igénybe tudják venni.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz