Az önismeret már fél siker

Forrás: a szerző felvétele

Forrás: a szerző felvétele

Az új esztendő kezdetén sokan érzünk motivációt arra, hogy ne csak a naptárunkat, de szokásainkat, életmódunkat is megújítsuk. Ahhoz azonban, hogy 2-3 hét múlva ne adjuk fel a próbálkozást, az elhatározásnál többre van szükség.
Nagyon fontos, hogy amikor életmódváltásba kezdünk (akár az év első napján, akár egy kerek születésnapon vagy egy átlagos kedd délelőtt), rendelkezzünk annyi önismerettel, hogy tisztában legyünk saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel.
– Vannak ugyanis, akik a drasztikus változásokat tudják jobban betartani, például az elhatározást követően egyáltalán nem esznek hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, vannak viszont, akik a fokozatosság elvét követve érnek el jobb eredményeket, tehát fokozatosan csökkentik például az édességfogyasztásukat, és a végén nem vonják meg azt teljesen maguktól, de kontrolláltan fogyasztják a csokit – mondja Szabó Krisztina dietetikus.
A következő lépés pedig nem más, mint a tervezés. Mind rövid, mind hosszú távon meg kell terveznünk saját magunkkal szembeni elvárásainkat. Legyenek tehát pár hétre/hónapra ütemezett céljaink (például január végére lépcsőn megyek fel a negyedikre vagy leadok 1 kilót), illetve hosszú távú céljaink (fél év múlva legyalogolok 5 kilométert egyhuzamban vagy 7 kilóval könnyebb leszek). A szakember szerint nagyon fontos, hogy céljaink mérhetőek, kézzelfoghatóak legyenek. A kitűzött cél mellé valamilyen jutalmat is kinevezhetünk magunknak (bár lehetőleg ne egy szelet torta legyen az). Amit csak lehet, dokumentáljunk. Írjuk le elképzeléseinket, az időkeretet, de vezethetünk táplálkozási naplót is. A testmozgást mindenképpen fokozatosan, a saját korlátainknak megfelelően érdemes bevezetni. A naplóvezetés itt is nagyon sokat segíthet.
Ha a testsúly csökkentése a cél, meghatározott időközönként (akár mindennap) mérjük meg súlyunkat vagy centivel ellenőrizzük a kritikus pontok körméreteit. Motiváló hatású, ha számokban látjuk az eredményeket, továbbá segíti a kitartást, hiszen megbizonyosodhatunk róla, hogy a kemény munka meghozta ­gyümölcsét.