Az első polgármester

Rákospalota 1923-ban lett város, első polgármestere Dr. Cserba Elemér lett, aki már az ezt megelőző másfél évtizedben is a település felvirágoztatásával foglalkozott.

Baján született 1876-ban, jómódú molnár felmenőkkel rendelkező családban, de édesapját követve jogi pályára lépett. Először 1903-ban Újpesten, majd 1907-ben Rákospalotán nyitott ügyvédi irodát, és ide költözött családjával együtt. Aktívan részt vett a helyi közéletben, felelős szerkesztője volt a Rákospalotai Hírlapnak, képviselő volt 1908-tól, de több helyi bizottság és civil szervezet is a tagjai közé választotta – olvasható a 2009-ben megjelent XV. kerületi Kalendáriumban.

Forrás: Cserba Aurél

Forrás: Cserba Aurél

Az I. világháborúban is szolgált két évig, pedig akkor már négygyermekes apa volt. Egyhangúlag választották polgármesterré öt, más források szerint hét jelölt közül 1923-ban. A következő 13 évben Rákospalota fejlődni kezdett, felépült az új városháza, egy modern vágóhíd, számos templom, szegényház és kaszinó – írta Hirmann László az Újpesti Helytörténeti Értesítőben. Iskolák és óvodák épültek, szilárd burkolatot kapott számos utca, talán csak a víz- és csatornahálózat kiépítésével nem haladt úgy, mint tervezte.
Tragikusan fiatalon, mindössze hatvan­évesen hunyt el dr. Cserba Elemér, a Pesti Napló így emlékezett rá 1936. április 23-án: „Az ő vezetése alatt fejlődött Rákospalota jó utakkal rendelkező, szépen világított, parkos várossá, amelyben egészen új városrészek, kertes villanegyedek épültek, új iskolák, közintézmények emelkedtek. A városfejlesztés terén kifejtett érdemei elismeréséül néhány hónappal ezelőtt kormányfőtanácsosi címmel tüntette ki a kormányzó.”