Áprilistól közlekednek a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vonalon az emeletes vonatok

Forrás: MÁV

Forrás: MÁV

Márciusban, áprilisban, májusban egyet-egyet, júniusban pedig hetet állítnak üzembe az új emeletes vonatokból. A tizenegyedik jármű augusztusban indulhat el. A Budapest-Vác-Szob vonalon áprilistól közlekednek az új vonatok – írta a MÁV.

Március 15-én az első KISS motorvonat a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon kedzi meg próbaüzemét. Áprilistól már a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is közlekednek emeletes vonatok. A májustól-augusztusig érkező emeletes járművek is ezen a két elővárosi vonalon közlekednek majd.

Az eredeti megállapodástól eltérő ütemezést előre nem látható körülményekkel indokolták. A gyártást nehezítette, hogy az egyik beszállító üzemét elöntötte a víz, de az is lassítja a gyártást, hogy a gyártó cég alvállalkozói munkaerőhiánnyal küzdenek.

Az 40 KISS emeletes motorvonat gyártására vonatkozó keretszerződés második és harmadik üteme változatlan, további nyolc KISS még az év végén, a fennmaradó 21 emeletes motorvonat pedig 2022 végéig forgalomba áll a budapesti elővárosi vonalakon.