Alulműködő pajzsmirigy

A pajzsmirigy rendkívül sokoldalúan vesz részt szervezetünk megfelelő működésének fenntartásában, így mind az alul-, mind a pedig túlműködése komoly problémát jelent, hiszen rendellenessége az egész szervezetre hatással van.

A pajzsmirigy az ember legnagyobb hormontermelésre specializálódott szerve. Rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetünkben, számos folyamat szabályozásában vesz részt, befolyásolja a szénhidrát és a zsír anyagcsere-folyamatait, a fehérjeszintézist, a szövetek növekedését, de még az agyunk fejlődését is.

– A hirtelen bekövetkező súlyvesztés pajzsmirigy-túlműködésre, a súlygyarapodás pedig alulműködésre utalhat, de menstruációs problémák, emésztőrendszeri zavarok (hasmenés vagy épp székrekedés), hangulati ingadozás vagy akár a hajhullás is felhívhatja a figyelmet pajzsmiriggyel kapcsolatos problémára – tudtuk meg Szabó Krisztina dietetikustól.
Mindkét állapot orvosi közbelépést, valamint gyógyszeres kezelést igényel. Alulműködés esetén a gyorsan felszaladó kilók miatt csökkentett kalóriatartalmú étrendre, valamint rendszeres testmozgásra van szükség a gyógyszeres kezelés mellett.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyes növényekben megtalálható úgynevezett goitrogének még tovább gátolják a pajzsmirigy hormontermelését, lassítják a pajzsmirigy működését. A karfiol, a brokkoli, a káposztafélék és a szója tartalmaz nagyobb mennyiségben ilyen anyagokat. Bár ezeket nem kell teljes mértékben kizárnunk az étrendből, csökkenteni kell a fogyasztásukat, valamint érdemes magas hőmérsékleten hőkezelni, mivel a goitrogének érzékenyek a magas hőre.