A leghangosabb karatés

A hazai karatetársadalom mindig is híres volt arról, hogy ha kell, akkor nagyon szervezetté és összefogottá tud válni. Ezt bizonyították a 2013-as felnőtt karate-Európa-bajnokság megszervezésekor, és idén, február második hétvégéjén is a BOK Csarnokban rendezett korosztályos Eb alkalmával. A magyarországi karateklubok növendékei ugyanis mindkét világversenyen fergeteges hangulatot teremtettek. A február 7–9. között rendezett korosztályos seregszemle főszurkolója a Kovács Pál Baptista Gimnázium 12. évfolyamos diákja, Kutas Béla Máté  volt.

– Nyáron Tatán rendezték a Goju-ryu karate Európa-bajnokságot, mely versenyen természetesen szurkoltunk is egymásnak. Amikor a felnőttek versenyeztek, én voltam az, aki a magyar szurkolótábort összefogtam, és úgy látszik, ez feltűnhetett a szövetségnek is, mert a budapesti Eb-re már hivatalosan is vezérszurkolónak neveztek ki.
Azon a bizonyos nyári stílus Eb-n Béla nemcsak szurkolt, hanem versenyzett is. Ráadásul nem is akárhogyan: a juniormezőnyben küzdelemben +76 kilogrammos súlycsoportban Európa-bajnok lett, a junior férficsapat tagjaként pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
– Nagyon szeretek stílusversenyeken részt venni, de a fő csa­pás­irány természetesen a versenykarate (WKF) marad, amely idén először szerepelhet majd az olimpia programjában. Sajnos a februári budapesti WKF Eb-ről egy hajszállal lemaradtam, de remélem, U21-es és felnőttkorosztályban lesz majd még lehetőségem ilyen rangos hazai versenyen indulni.
Kutas Béla Márk óvodáskorában ismerkedett meg a karatéval, illetve első edzőjével, Szathmáry Renátával is, akivel immár 15 éves múltra tekint vissza a mester-tanítvány kapcsolata. Klubja 2016-ban fuzionált a Budapesti Honvéddal, azóta Béla is ennek a patinás fővárosi klubnak a versenyzője. Korábban Goju-ryu stílusban szerzett már Európa-bajnoki bronzérmet, illetve versenykaratéban volt már országos harmadik helyezett.
– Nehéz év előtt állok, mert egyrészt idén fogok érettségizni, majd szeretnék felvételt nyerni a Testnevelési Egyetemre. Másrészt korosztályváltás előtt állok, azaz juniorból az U21-sek közé kerülök, ami valószínűleg súlycsoportváltással is együtt jár majd. És szeretnék minél jobban felkészülni a 2021-es Goju-ryu világbajnokságra, melyet az idei olimpia helyszínén, Tokióban rendeznek majd. A nagy álmom ugyanis, hogy az olimpiai tatamin is versenyezhessek egyszer.