A gyermekek bűvöletében

A boldog nyugdíjas évek közeledte sokak számára komoly fejtörést okoz – egy aktív életpálya után nehéz lehet a váltás egy lassabb tempóra. Nem úgy Szank Antalné Marikának, az Egyesített Bölcsődék szaktanácsadójának, aki már határozott tervekkel készül az elkövetkezendő időszakra.

42 évet töltött a pályán, ebből 30-at a XV. kerületben, előbb kisgyermeknevelőként, majd később a kerületi bölcsődék szakmai munkáját összefogó szaktanácsadóként. Kollégái szakmailag mindig felkészült, a tanulásra és az új dolgok befogadására kész emberként jellemzik, akinek a vidámság és a jókedv a mindennapjai részét képezik. Nem csak a kicsikkel, az intézménybe érkező hallgatókkal is könnyen megtalálta a hangot – leendő utódja, Mihályiné Német Csilla úgy fogalmazott, a humora miatt is választották sokan a Nádastó bölcsődét gyakorlatuk helyszínéül. Elhivatottságát mi sem mutatja jobban, minthogy a szakmai tudásán túl azt is igyekezett továbbadni a tanulóknak, hogyan kell gyereknek lenni a gyerekek között, ezzel nem csak a bölcsődések, hanem önmaguk számára is élvezetessé, élménnyé téve a nevelői hivatást.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Ő maga is úgy fogalmaz, számára nem munka, hanem hivatás volt a pályán töltött bő negyven év. Bár komoly tervei vannak a nyugdíjas évekkel kapcsolatban (az olvasás és heti szintű kirándulás mellett két tanfolyamot is szeretne elvégezni), a bölcsődétől nem szakad el teljesen. Kollégáinak felajánlotta a későbbiekre nézve is segítségét. Hiszen, mint mondta, a gyerekek a legfontosabbak, és számára a visszajelzés mindig az volt, hogy a kicsik szeretettel fordultak felé. Örömmel fogadták a jelenlétét, bevonták a játékba. Hosszú pályafutása során mindig is őket tartotta szem előtt és azt, hogy a bölcsődéből boldogan, jó élményekkel térjenek haza.