56 üzenete

Október 23-án két helyszínen, a Karácsony Benő parki kopjafánál és az Epres sori Lobogás emlékműnél is megemlékeztek a 64 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharcról. Az előbbi helyszínen Cserdiné Németh Angéla polgármester, az utóbbin pedig Hajdu László országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

–  A mai kettős ünnepen, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének és a harmadik köztársaság kikiáltásának évfordulóján azok emléke előtt tisztelgünk, akik a szabad, független Magyarországért küzdöttek – mondta a kerület vezetője az 1989. október 23-án, a harmadik köztársaság kikiáltásának emlékére állított kopjafánál. – Ez a kettős évforduló azonban arra is figyelmeztet bennünket: a demokráciáért nap mint nap tennünk kell. Óvnunk és védenünk kell a demokratikus alapértékeinket, folyamatosan őrködnünk kell a demokratikus alapjogok betartása és betartatása felett. Az 1956-os forradalom napjai máig érvényesen igazolták: bármennyire is fárasztó és időigényes műfaj a demokrácia, mégis a legkülönb és legigazabb közösségteremtő erő.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A közösségről és az összefogás fontosságáról beszélt Hajdu László is a Lobogás emlékműnél. Annál az emlékműnél, amely helyett 14 évvel ezelőtt majdnem benzinkút lett. Akkor azonban kerületi összefogással sikerült a már kiásott tartályokat betemetni, és egy közös emlékező helyet építeni.

– A Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetséggel és az 56-os Szövetséggel közösen kiválasztott emlékmű mindössze négy évet élt meg – mondta az országgyűlési képviselő. – A helyére ez az új emlékmű került. Remélhetőleg több változás már nem fogja érinteni ezt a helyet, és a jövőben nyugodtan tudunk majd emlékezni az ‘56-os események hőseire és mártírjaira. S hogy mi volt a tanulsága az október 23. és november 4. közötti 12 napnak? Hogy a magyar nép igenis képes az összefogásra. 64 évvel ezelőtt az emberek életük kockáztatásával is fel mertek lépni a diktatúra ellen. A kerület, az ország és a demokrácia érdekében ma is szükségünk van az összefogásra. Erősek ugyanis csak együtt tudunk lenni.